Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är kollektivtrafikens vanligaste missuppfattningar

Publicerad: 27 november 2009, 12:03

De som åker kollektivt tror att bilisterna kommer fram snabbare än de gör, och bilisterna tror att kollektivtrafiken går långsammare än den gör. Det visar ett examensarbete från Chalmers.


Ämnen i artikeln:

Kollektivtrafik

I ett examensarbete om missuppfattningar kring kollektivtrafiken kunde Chalmersstudenterna Andreas Almroth och Kajsa Edlund konstatera att de flesta trafikanter hade missuppfattat läget totalt. Egentligen var det bara bilisterna själva som hade någon koll på hur lång deras resa var. Däremot hade bilisterna dålig koll på bussar, pendeltåg och tunnelbanor. Och bilisterna tror dessutom att resan med kollektivtrafiken tar längre tid än vad den faktiskt gör.

De som reser kollektivt har tyvärr också dålig koll – då de ofta tror att bilresorna går snabbare än vad de faktiskt gör.
– Risken är ju att kollektivtrafiken på sikt tappar trafikanter. Om man tror att bilresan går fortare än den gör är chansen större att man väljer bilen när man får ekonomi och tillfälle, säger Andreas Almroth till Uppsala Nya Tidningar.

Enligt
UNT upptäckte Andreas Almroth och Kajsa Edlund i sin studie också att bilisterna sällan kände till den verkliga kostnaden för bilresan. De flesta underskattade också turtätheten i kollektivtrafiken, något som också kollektivtrafikresenärerna ofta gjorde.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Kollektivtrafik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News