Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är kommissionens förslag till EU:s 2030-mål

Publicerad: 22 januari 2014, 13:54

Idag presenterade EU-kommissionen sitt förslag till hur EU:s klimatmål för 2030 ska se ut.


EU-kommissionen föreslår idag att utsläppen av växthusgaser ska minska med 40 procent jämfört med 1990 års nivåer fram till 2030. Vidare föreslår EU-kommissionen att det bindande målet för förnybar energi ska ligga på 27 procent. Det idag bindande målet om energieffektivisering ska enligt EU-kommissionen utredas vidare då man gör en översyn av energieffektiviseringsdirektivet.

EU-kommissionens förslag fick omedelbart kritik för att inte vara tillräckligt ambitiöst.
– Bortsett från målet att minska växthusgasutsläppen med 40 procent så når EU-kommissionens mål fortfarande inte upp till det som krävs för att EU ska vara trovärdiga i klimatförhandlingarna, säger till exempel miljöutskottets ordförande Matthias Groote i en presskommentar under eftermiddagen.

Matthias Grote säger också att det är sorgligt att kommissionen "låtit sig hypnotiseras" av alla som hävdar att ambitiösa klimat- och energimål utgör en kostnad.
– Jag tror tvärt om att vi just med tanke på vår industri och våra jobb måste ha ett starkt politiskt engagemang för att minska utsläppen, säger han.

EU-kommissionens miljökommissionär Connie Hedegaard hävdar ändå bestämt att EU-kommissionens förslag är ambitiöst.
– Trots att alla hävdade att EU-kommissionens inte skulle kunna leverera ett ambitiöst förslag idag så gjorde vi det. En minskning med 40 procent av utsläppen är det mest kostnadseffektiva mål som EU kan ha och målet visar tydligt att vi tar vårt globala ansvar, säger hon i en kommentar.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.