Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är kommunen som toppar Gröna Bilisters kommunranking

Publicerad: 20 juni 2012, 04:52

Satsningen på biogas avgjorde.


Gröna bilister har för tredje året i rad genomfört en undersökning av kommunernas arbete för att få bilismen mer miljöanpassad. Man har bland annat tittat på den kommunala bilparken, upphandlingsregler för fordon och transporter, arbetet för att hitta alternativ till bilen vid tjänsteresor samt tillgång till och produktion av förnybara bränslen.

I årets kommunranking är det Trollhättan som ligger i topp, följt av Göteborg och Linköping. Fokus när man bedömt kommunerna har i år legat på utförda åtgärder och uppnådda resultat, snarare än på visioner och mål.

– Satsningen på biogas har fört Trollhättan till Sverigetoppen. Snart tillverkas elbilar i stor skala i Saabs fabrik. Det är i Trollhättan saker händer, säger Jakob Lagercrantz, ordförande för Gröna Bilister, i ett pressmeddelande.

I årets ranking menar Gröna Bilister att det särskilt varit de små kommunerna som visat framfötterna.

–  Lilla Edet med 13 000 invånare tillverkar egen biogas. Alvesta, Mellerud och Högsby har kommit längre i miljöarbetet än flera mångdubbelt större kommuner. Storleken har liten betydelse, det är på viljan det kommer an, säger Per Östborn, projektledare för Kommunranking 2012.

***

Mer info om kommunrankingen finns här.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.