Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är kommunerna som är bäst och sämst på att panta

Publicerad: 9 maj 2012, 05:04

Nytt pantrekord för Sverige som helhet – men unga i storstäder fortfarande sämre pantare än genomsnittet.


Ny statistik från Returpack visar att svenskarna under 2011 pantade mer än någonsin tidigare. I snitt handlade det om 154 burkar och flaskor per person, att jämföras med föregående år då siffran låg på 146.

Returpack, som ansvarar för det svenska pantsystemet, har som vision att alla burkar och flaskor som säljs också ska pantas. Man menar att det är en viktig miljöåtgärd eftersom en burk av återvunnet aluminium sparar 95 procent energi jämfört med en nytillverkad. För att uppnå målet samarbetar man därför bland annat med föreningar, skolor, turistanläggningar och kommuner.

– Vi märker att våra ansträngningar ger resultat. Under 2011 har vi inlett kampanjen ”Att återvinna är en hit” för att få allmänheten att panta mera. Vi har också arbetat med aktiviteter mot den yngre målgruppen som är sämre på att panta än genomsnittet, säger Returpacks vd Pelle Hjalmarsson i ett pressmeddelande.

Returpacks statistik visar att storstadsbor är sämre än andra på att panta, något som tros bero på att fler unga bor där och att de i sin tur har ett annat konsumtionsmönster. I kommuner med mycket turister och gränshandel är man bättre på att panta enligt statistiken.

Statistiken från Returpack bygger på hur många burkar och flaskor som pantats in i respektive kommun och län. Man har därefter räknat ut pantning per invånare genom att utgå från SCB:s befolkningsstatistik.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.