Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag25.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Här är kraven för klimatmärkt mat

Publicerad: 31 Maj 2010, 11:27

Nu är regelverket för en svensk klimatmärkning av livsmedel klart. Förutom krav på utsläpp och energianvändning ska märkningen även ställa krav på djurhållning, socialt ansvar och användningen av bekämpningsmedel.


Ämnen i artikeln:

JordbrukKlimatmärkning

Nu presenteras reglerna i den klimatcertifiering av livsmedel som Krav har utvecklat i samarbete med Svenskt sigill och en rad andra företag, branschorganisationer och andra aktörer. Resultatet är ett brett regelverk som ställer krav på mycket annat än sådant som är direkt kopplat till klimatpåverka, som utsläpp av växthusgaser.

I certifieringen kommer även allmäna miljökrav att ingå, till exempel på användningen av bekämpningsmedel och kväve och påverkan på biologisk mångfald. Dessutom ställs krav på djurskötseln, till exempel rörande utevistelse och foder, samt socialt ansvar. Exempel på det senare är bland annat krav på arbetsmiljön och att anställda inte utsätts för kränkande särbehandling.
Företag som vill bli certifierade måste också redan vara tredjepartscertifierade av antingen Krav eller IP Sigill.

Syftet med att inkludera fler krav än direkt klimatrelaterade är, enligt reglerna, att ”understryka att klimat- och energifrågor är en del av arbetet för hållbar utveckling inom livsmedelsproduktionen”.

När det gäller energianvändning ställs krav på energikartläggning, nycketla för energi, energieffektivisering, minskad användning av fossil energi samt krav på 100 procent förnybar el. Vidare finns regler för köldmedia som används vid lagring av livsmedlen samt för transporterna och maskinanvändningen på gårdarna.
Vidare finns bland annat regler kring hur man får odla på mulljordar och för växtföljd samt för gödsling och hantering av gödsel.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

JordbrukKlimatmärkning

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.