måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är kraven på framtidens miljöingenjör

Publicerad: 9 mars 2010, 12:14

Om dagens miljöproblem ska lösas av ingenjörer måste teknikkunskaperna kombineras med annan kompetens.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Om framtidens ingenjörer ska ha en chans att lösa miljöproblemen måste de bredda sitt kompetensområde och blicka utanför de rena teknikkunskaperna. Det menar Fredrik Gröndahl som är lektor på Industriell ekologi på KTH.
– För den teknikinriktade ingenjören är det avgörande att vidga synen i frågor om hållbar utveckling. Och som tekniskt universitet måste man därför i än högre grad plocka in de samhällsvetenskapliga ämnena inom ingenjörsutbildningen, säger han.

Hur ingenjörskonsten ska klara av att lösa miljöproblemen är temat på årets upplaga av den internationella konferensen om ingenjörsutbildning för hållbar utveckling, EESD 2010. Fredrik Gröndahl på KTH, som är en av arrangörerna bakom EESD 2010, menar att det är viktigt att ingenjörsutbildningarna tar sitt ansvar och skapar en grogrund för studenterna att bli mer kreativa för att lösa de "mångfacetterade miljöfrågorna".
– Hur kan vi skapa bra mötesplatser och ett socialt attraktivt campus exempelvis på KTH? Hur kan vi använda campus som ett laboratorium för hållbarhetsfrågor, där doktorander använder universitetsområdet för fältforskning, säger Fredrik Gröndahl.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev