Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Här är länderna som inte klarat sina Kyotomål

Publicerad: 30 november 2009, 09:59

1997 enades världens länder om att minska sina utsläpp av växthusgaser. Nu ser vi facit för den första åtagsperioden – världens utsläpp har ökat dramatiskt. Här är länderna som inte klarat hemläxan.


Ämnen i artikeln:

Cop 15

Kyotomötet 1997 lovade de rika länderna att minska sina utsläpp med drygt 5 procent. EU går så långt som att lova en  minskning på 8 procent. Målen ska vara uppnådda under åren 2008 till 2012.

Nu är det snart dags för klimatmötet i Köpenhamn där man ska förhandla fram en ny åtagandeperiod. Och nu kan man också se att det är många länder som inte klarat av sina åtaganden. Istället har utsläppen ökat – dramatiskt. Sedan Kyotomötet 1997 har utsläppen ökat med 30 procent.

Svt:s Rapport har granskat hur länderna lyckats nå sina utsläppsmål. Sämst i klassen är Spanien som istället för att minska sina utsläpp ökat dem med 54 procent jämfört med basåret 1990. Kanada Australien, Finland, Japan och Norge har inte heller lyckats klara sina hemläxor.

Sveriges klimatamabassadör säger till SVT att länderna fortfarande har möjlighet att nå sina mål – de kan nämligen köpa sig fria genom utsläppsrätter. Att man kan köpa sig fri retar är emellertid kontroversiellt.
– Det är skandalöst. Det är helt horribelt att man kan acceptera att länder som ingår avtal inte följer avtal. Man borde bestraffas mycket hårdare, annars blir avtalet bara en papperstiger, säger Naturskyddsföreningens Svante Axelsson till SVT.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Cop 15

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.