tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är landet som gick på förnybart i fyra dagar

Publicerad: 26 maj 2016, 11:59

Med en befolkning på drygt 10 miljoner konsumerade EU-landet enbart förnybart genererad el i fyra dagar. Vindkraft tillsammans med sol- och vattenkraft stod för majoriteten av energitillförseln.

Ämnen i artikeln:

KoldioxidGlobal UppvärmningVäxthuseffektenVäxthusgaser

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


I 107 timmar, det vill säga drygt fyra dagar, stod förnybara källor för hela Portugals elkonsumtion i början av maj. Landet som bland annat ställt om till energiförsörjning från avfall, biobränsle och geotermi förlitade sig mellan 7 och 11 maj huvudsakligen på vind-, sol-, och vattenkraft och klarade sig helt utan fossila elkällor, enligt dataanalyser från det nationella energinätverket Zero.

Även om nyheten beskrivs som ett genombrott kommer liknande besked nu löpande från andra EU-länder. Tyskland uppger att landets elbehov den 15 maj täcktes nästan helt av förnybara källor och förra året satte Danmark ett världsrekord då vindkraft stod för 42 procent av elproduktionen. Samtidigt uppger amerikanska Energy Information Administration att det nu finns 16 länder som uppnått 100 procent förnybar elproduktion.

En utmaning för Portugal handlar nu om att utveckla elnätet och utöka sammankopplingarna mellan olika energislag såväl som med Frankrike. Genombrottet i maj underlättades av vårens vattenflöden och nederbörd, något som uteblir under årets varmare månader.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev