Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är lattemuggen som lindrar ditt samvete

Publicerad: 30 augusti 2016, 10:15

Får du dåligt samvete när du köper ditt kaffe i engångsmugg? Nu kan samvetskvalen mildras, i varje fall en aning.


Det finska företaget Huhtamaki, som levererar kaffemuggar i papp till ett stort antal företag, är först i Norden med Svanen-märkta engångsmuggar. Muggarna är tillverkade av minst 90 procent förnybar råvara, alltså pappersmassa från certifierat och spårbart skogsbruk. I tillverkningen används färg, lim och ytbehandling som enligt tillverkaren inte innehåller vare sig hälso- eller miljöfarliga kemikalier.

Cecilia Ehrenborg Williams, vice vd på Miljömärkning Sverige, är positivt inställd till de Svanenmärkta muggarna.

Men kan man egentligen tala om engångsmuggar som miljövänliga?
– Det är förstås en logisk fråga. Men vi tänker som så att det finns ju ändå en hel del engångsartiklar, i vår kultur, i vår vardag och då är vår filosofi ändå att vi kan göra skillnad genom att märka ut de av dessa varor som ger ett mindre klimatavtryck. Sedan hoppas vi ju också att utvecklingen fortsätter gå framåt så att nästa generations engångsprodukter bara ska tillverkas av bioplaster och juste skogsråvara.

Är det bättre att ta med sin egen mugg?
– Det är absolut bättre att ta med sin egen mugg, men frågan är hur många som verkligen gör det. Jag har själv köpt en återfyllningsbar mugg men den tappade jag bort direkt och nu köper jag engångsmuggar och då är ju det här second best. Tyvärr finns det ju inte så många miljövänliga pappersmuggar på marknaden än men därför tyckte vi att det var roligt att det här märket kommer från Finland och kan pressa på utvecklingen på vår marknad.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.