Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Här är ledarna som kan vinna priset Hållbart ledarskap

Publicerad: 20 Mars 2013, 15:12

Fyra män och en kvinna gör nu upp om NMC:s pris Hållbart ledarskap som delas ut av Kronprinsessan Victoria på Sustainability Day den 23 april…


Årets finalister till priset "Hållbart ledarskap" har presenterats och det står klart att det är fyra män och en kvinna gör upp om priset som delas ut av Näringslivets miljöchefer på konferensen Sustainability Day den 23 april.

Finalisterna och motiveringarna är:

Kenneth Alness, VD Lantmännen Bioagri
Inom en bransch som domineras av multinationella företag med kemikaliebaserade lösningar har de hållbara lösningarna för behandling av utsäde under Kenneths ledning utvecklats succesivt och är nu Lantmännens förstahandsval för behandling av utsäde. Med hjälp av värmebehandling av utsäde och behandling med mikroorganismer ersätts kemisk betning med signifikanta fördelar för miljö, arbetsmiljö och avkastning.

Lars Appelqvist, VD Löfbergs Lila
Löfbergs har historiskt sett legat i framkant när det gäller hållbarhetsabete. Företaget var bland de första på svenska marknaden med kravmärkt kaffe och aluminiumfria förpackningar. Under Lars tid som VD har företaget ökat ambitionen i hållbarhetsarbetet än mer. Bland annat är målet att allt kaffe Löfbergs säljer 2016 ska vara certifierat.

Nina Ekelund, programdirektör för Hagainitiativet
På mindre än tre år har Nina Ekelund etablerat Hagainitiativet till en tung aktör för proaktivt klimatarbete i näringslivet. Hagainitiativet inte bara kommunicerar och diskuterar vad näringslivet vill och kan göra för att driva klimatfrågan utan utmanar också politikerna att spänna bågen ytterligare.

Johan Karlström, VD Skanska
Under Johan Karlströms medarskap har Skanska tydligt satt hållbarhet i byggandet högst på agendan. Johan betonar konsekvent att god affärsverksamhet och hållbart ansvarstagande går hand i hand. Genom begreppet ”five zeros” konkretiserar och driver Johan kärnan i Skanskas hållbarhetsarbete. Tack vare detta fokus har Skanska bl a nått den lägsta frekvensen av arbetsplatsolyckor i sin bransch.

Peter Norman, finansmarknadsminister
Peter Norman har tagit sig förbi nästa viktiga milstolpe i hållbarhetsarbetet genom sitt initiativ till att kräva att de statligt ägda bolagen inför relevanta hållbarhetsmål. Genom att införa krav på hållbarhetsmål och göra styrelsen ansvarig för dessa höjer Peter nivån på hållbarhetsarbetet och utmanar på det sättet näringslivet att följa efter. Även om enskilda företag inom näringslivet kommit längre så innebär hållbarhetsmålen att lägstanivån kommer att höjas inte bara inom de statliga bolagen utan inom näringslivet generellt

Läs mer om priset och processen bakom hur finalisterna tas fram och vinnaren slutligen koras här. 

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.