Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Här är leksaksslavarna som bygger dina barns julklappar

Publicerad: 21 December 2011, 12:52

SVT Rapport beskriver hårda arbetsförhållanden i några av Kinas leksaksfabriker.


SVT Rapport rapporterar om tuffa arbetsförhållanden i leksaksfabriker i Kina, med bland annat 100 övertidstimmar i månaden, ohygieniska miljöer och avsaknad av anställningskontrakt. Det hanlar kort och gott om den mörka baksidan av de billiga jullklappar vi köper till våra barn.

Yi Yi Cheng arbetar för den Hongkong-baserade organisationen Sacom, Students & Scolars against Corportate Misbehavour, som med jämna mellanrum undersöker de kinesiska arbetarnas villkor.
-Överträdelserna av de arbetsrättsliga lagarna är fortfarande väldigt allvarliga. Arbetstiden är extremt lång, det kan handla om så mycket som 120 timmars övertid per månad, säger hon till SVT Rapport.

I Sacoms senaste rapport berättar man också om uppenbara skaderisker på fabrikerna där man till exempel förvarar thinner i flaskor som lätt kan uppfattas som dricksvattenflaskor. Fabrikerna som uppmärksammats av Sacom levererar alla till stora välkända leksaksvarumärken.

Se Rapports inslag här: 

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.