Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är Lena Eks ”femstegsraket”

Publicerad: 23 april 2012, 06:52

Miljöministern har en plan för hur miljöprövningar ska bli enklare och öppnare.


Ämnen i artikeln:

Lena Ek

En av Lena Eks prioriteringar som minister är att miljöprövningar ska bli både enklare och öppnare i framtiden. Det skriver hon i en debattartikel i Göteborgsposten som publicerades under helgen. I artikeln berättar Ek att Miljödepartementet har lagt upp arbetet med detta i form av en femstegsraket.

Det första steget är den reform som genomförts där de nya mark- och miljödomstolarna sedan maj förra året har fått ta ett samlat grepp på prövningarna enligt miljöbalken, plan- och bygglagen samt fastighetsbildningslagen.

Det andra steget innebär att handläggningen av B-verksamheter (tillståndsprövningar av mindre miljöfarliga verksamheter) ska koncentreras till färre länsstyrelser för att arbetet därigenom ska bli mer effektivt och ändamålsenligt och skapa bättre förutsättningar för en enhetlig rättstillämpning.

Det tredje steget är att Miljödepartementet nu noga kommer att titta på vad Innovationsrådet kommer fram till. Det nationella rådet för innovation och kvalitet i offentlig förvaltning, Innovationsrådet, som regeringen utsåg i maj 2011, har åtagit sig att under våren 2012 kartlägga och analysera processerna för olika slags miljötillstånd. Detta i syfte att utveckla miljötillståndsprocessen.

Det fjärde steget är regeringens pågående översyn av miljöbalkens bestämmelser om miljökonsekvensbeskrivningar, där syftet är att åstadkomma en tydligare lagstiftning.

Det femte steget utgörs av genomförandet av EU:s industriemissionsdirektiv, IED-direktivet, som rör utsläpp från industrier, där ett antal äldre direktiv om industriutsläpp nu ska slås samman till ett enda.

Ek avslutar artikeln med att skriva:
”Med vår femstegsraket skapar vi en miljötillståndsprocess som är så koncis, effektiv och tydlig som möjligt.”

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Lena Ek

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.