Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är Lena Eks u-sväng om biltrafiken

Publicerad: 18 januari 2012, 08:52

Hennes företrädare Andreas Carlgren ville se mer biltrafik, men med Lena Ek som miljöminister svänger regeringen 180 grader.
– Vi behöver minska trafiken, säger hon i en intervju.


Ämnen i artikeln:

Andreas CarlgrenLena EkTrafik

Förra miljöministern Andreas Carlgrens (C) ståndpunkt var också regeringens. Att minska biltrafiken var inte aktuellt, ny teknik och nya bränslen skulle se till att biltrafiken ändå utsläppsmålen.
– Det är bra om trafiken ökar, sade Andreas Carlgren till och med till SVT:s Uppdrag granskning.

Nu vänder
hans efterträdare Lena Ek (C) upp och ned på den ståndpunkten. Till Rapport säger hon att trafiken måste minska för att vi ska kunna rädda klimatet och förhindra för hög uppvärmning.
– Det behövs om vi ska klara våra ambitiösa klimatmål. Detta är vår tids ödesfråga, säger Lena Ek till Rapport.

Till sitt stöd
har Lena Ek enligt Rapport bland annat Trafikverkets bedömningar att "beslutade styrmedel bara räcker till att stabilisera utsläppen på dagens nivå". Ska vi klara klimatmålen krävs betydligt strängare styrmedel och minskande trafik, hävdar verket enligt Rapport.
2009 gjorde också dåvarande Vägverket en undersökning som visade att det krävs en rejäl minskning av trafiken till 2030 om de nationella klimatmålen ska uppfyllas.

Lena Ek vill nu se fler styrmedel, men vill inte precisera vilka.
– Jag tror vi måste tala mer och bredare om klimatfrågorna. Jag är inte främmande att diskutera varken skatter eller teknik, bara vi når målen, säger hon till Rapport.

Anders Danielsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.