Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är lönenivåerna för dig som arbetar med hållbarhetsfrågor

Publicerad: 23 september 2019, 06:55

Högst lön bland hållbarhetsproffsen har hållbarhetschefer i privat sektor. Aktuell Hållbarhets Karriärbarometer 2019 visar lönestatistik och utbildningsnivåer för ett stort antal yrkesgrupper inom hållbarhetsområdet.


Aktuell Hållbarhet är nu färdig med Karriärbarometern 2019, en undersökning som mäter lönenivåerna inom ett antal hållbarhetsyrken. Studien visar bland annat att hållbarhetsproffsen i näringslivet i genomsnitt tjänar 48 900 kronor vilket är 5 700 kronor mer än de som arbetar med hållbarhetsfrågor i den offentliga sektorn. I offentlig sektor ligger den genomsnittliga lönenivån på 43 200 kronor. Löneskillnaderna är också tydliga även för de yrkesgrupper som finns både i offentlig och privat sektor, till exempel strateger, kommunikatörer och miljö- och hållbarhetschefer.

Aktuell Hållbarhets karriärbarometer 2019 visar att lönerna för hållbarhetsproffs ligger allra högst i finans- och försäkringsbranschen. Här ligger lönerna i genomsnitt cirka 10 000 kronor högre än för jämförbara kollegor i branscher som byggsektorn, industrin eller detaljhandeln. Andra sektorer med lönepremier för hållbarhetsproffs är skogssektorn, IT-sektorn och transportsektorn.

En annan slutsats som dras i studien är att hög utbildning lönar sig för personer som arbetar inom hållbarhetsområdet. Det gäller framför allt i den privata sektorn där hållbarhetsproffs med avlagd forskarutbildning i genomsnitt tjänar 54 000 kronor.

Högst lönenivå bland hållbarhetsproffsen har hållbarhetschefer över 61 år i privat sektor. Här ligger den genomsnittliga lönen runt 80 000 kronor.

Läs rapporten ”AH Karriärbarometer 2019”

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.