Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är luckorna i byggbranschens klimatarbete

Publicerad: 15 mars 2011, 12:11

Byggbranschens utsläpp kopplade till produktion av byggnadsmaterial och transporter ökar. Samtidigt minskar utsläppen från uppvärmning av byggnader, visar en ny KTH-rapport.


Ämnen i artikeln:

ByggbranschenKthUtsläpp

Forskare på KTH har studerat hur ett antal miljöparametrar för bygg- och fastighetssektorn har utvecklats mellan 1993 och 2007. Resultaten visar att utsläppen av växthusgaser från uppvärmning av byggnader minskar, medan sektorns utsläpp kopplade till produktion av byggnadsmaterial och transporter ökar.

– Våra studier visar på behovet av ett livscykelperspektiv. Om man bara fokuserar på en del av systemet eller en typ av aspekt eller ett utsläpp riskerar man att missa viktiga förändringar, säger Susanna Toller, forskare på KTH och huvudförfattare till rapporten, i ett pressmeddelande.

Trenden är tydlig och under de senaste åren studien omfattar är utsläppen från produktion och transport faktiskt större än utsläppen från uppvärmning av byggnader.

– Att utsläppen av växthusgaser från uppvärmning har minskat visar att styrmedel som koldioxidskatten har effekt. Det är däremot intressant att utsläppen från andra delar av bygg – och fastighetssektorn inte alls har minskat, utan snarare ökat. De här resultaten visar att det behövs ytterligare styrmedel och att bygg- och fastighetssektorn måste välja miljövänligare material och optimera transporterna om vi ska kunna fortsätta att minska utsläppen av växthusgaser, säger Göran Finnveden, projektledare för arbetet bakom rapporten och professor i miljöstrategisk analys på KTH.

Även sektorns användning av hälsofarliga kemiska produkter ökade kraftigt mellan åren 1997 och 2007 – från 0,97 miljoner ton till 1,52 miljoner ton.

Rapporten visar även att den totala energianvändningen inom sektorn var i stort sett oförändrad under den undersökta perioden. Samma sak gäller utsläppen av luftföroreningar såsom partiklar och kväveoxider.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

ByggbranschenKthUtsläpp

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News