Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är mångmiljonärskans miljöcertifierade hästgård

Publicerad: 1 februari 2012, 12:30

Nu håller en av landets vackraste hästgårdar på att bli en av världens miljövänligaste.


Det är ATL Lantbrukets Affärstidning som skriver om Lövsta Stuteri – som ägs av näringslivsprofilen Antonia Ax:son Johnson. På hästgården har Antonia Ax:son Johnsom anlitat agronomen Rikard Hellqvist som drivit arbetet med att ta fram ett miljöledningssystem enligt ISO 14001.
– Jag vill med gott samvete kunna bo och leva på den här gården, säger Antonia Ax:son Johnson till ATL.

Lövsta Stuteri. Foto: www.lovstastuteri.com

Rickard Hellqvist tog fram de betydande miljöaspekterna – elförbrukning, gödsel, transporter, drivmedel och avfall var de man valde att sätta fokus på. Målen som sattes upp var 10 procents lägre elförbrukning och avfallsmängd. Ett annat mål var att till år 2015 ha en hållbar lösning för hantering av stallgödsel. Hårdaste målet kanske ändå är det om drivmedel – till år 2020 ska alla transporter drivas utan fossila bränslen.

ATL skriver att verksamheten på Lövsta Stuteri bygger på fem värden som alla börjar på bokstaven E – Ekologi, Ekonomi, Empati, Etik och Estetik. Arbetet med miljöcertifieringen började 2009 och förra sommaren fick man till slut sin ISO 14001-certifiering. För att få personalen att fortsätta intressera sig för miljöfrågorna, och komma med nya förbättringsåtgärder, anordnas varje år personaltävlingen Lövsta Environmental Award.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.