Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är medlemmarna i Framtidskommissionen

Publicerad: 17 november 2011, 07:00

Regeringens nytillsatta kommission ska ta sig an fyra stora utmaningar som Sverige står inför. Näringsminister Annie Lööf får nyckelroll i miljöarbetet.


Ämnen i artikeln:

Jan BjörklundGöran HägglundFredrik ReinfeldtAnnie Lööf

De medlemmar som ska ingå i vad regeringen kallar för Framtidskommissionen presenterades vid ett seminarium i aulan på Blackebergs gymnasium i Stockholm under onsdagen. Tanken är att kommissionen nu ska ta sig an fyra viktiga samhällsutmaningar som Sverige står inför, där varje del kommer att koordineras utav en av de borgerliga partiledarna. Dels ska man se på utvecklingen fram till 2020, dels blir det även mer långsiktiga analyser med sikte på 2050.

Näringsminister Annie Lööf blir den som främst får miljöfrågan på sitt bord då hon ska leda Framtidskommissionens arbete inom det område som går under namnet ”hållbar tillväxt i globaliseringens tid”.

− Min ambition och min utgångspunkt, den bottnar i en historisk lärdom att de ekonomier som har valt att se möjligheter i stället för problem, de står oftast som vinnare. Det är så jag vill att vi ska möta de utmaningar som vi nu står inför.

Det som bland annat behövs, enligt näringsministern, är att Sverige mer aktivt måste ta del av den pågående globala debatten om utvecklandet av kompletterande sätt att mäta ekonomisk och politisk framgång, där det gäller att utveckla indikatorer bortom endast BNP.

− Globaliseringen och den ekonomiska tillväxten skapar fantastiska möjligheter både för ökad handel och fri rörlighet. Fler människor reser sig ur fattigdom och nya innovationer bidrar till lösningar till gemensamma problem. Samtidigt leder den ekonomiska aktiviteten ibland också till ökade utsläpp och det leder till att naturens resurser tas i anspråk på ett sätt som kan få följder både för ekosystem, biologisk mångfald och för klimat.

Framtidskommissionen har fram tills den 1 mars 2013 på sig att dels alltså identifiera några av de viktigaste samhällsutmaningar Sverige står inför, dels även presentera strategier för att möta dessa utmaningar.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommer att leda gruppen som ska titta på den demografiska utvecklingen, Jan Björklund får frågor rörande integration, jämställdhet, demokrati och delaktighet medan Göran Hägglund får ta hand om två områden kallat rättvisa och sammanhållning.

Utöver partiledarna tillkommer ett sekretariat lett av Jesper Strömbäck, professor i politisk kommunikation och journalistik, samt följande nio personer:

– Johan Rockström,
professor och chef för Stockholm Environment Institute och Stockholm Resilience Centre, 46 år.

– Helena Jonsson, ordförande i LRF, 45 år.

– Klas Eklund, ekonom och professor vid Lunds universitet, 59 år.

– Viveca Ax:son Johnson, ordförande i familjeföretaget Nordstjernan AB samt ordförande i Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål, 48 år.

– Pekka Mellergård, neurokirurg och rektor på Örebro Teologiska Högskola, 54 år.

– Eva Nordmark, ordförande i TCO, 40 år.

– Mernosh Saatchi, vd för kommunikationsbyrån Humblestorm, 32 år.

– Lars Trägårdh, professor i historia vid Ersta Sköndal högskola, 58 år.

– Stina Westerberg, generaldirektör Statens musikverk, 49 år.

Framtidskommissionens slutsatser kommer, efter att ha presenterats om knappt ett och ett halvt år, att ligga till underlag för regeringen i dess löpande arbete.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.