tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är Mikael Karlssons hårda krav på landets upphandlare

Publicerad: 18 mars 2010, 08:51

Avslutningstalaren på konferensen Grön Upphandling, Naturskyddsföreningens Mikael Karlsson, talade i sträng ton om upphandlarnas ansvar. – Idag använder vi skattepengar för att förstöra vårt jordklot. Och det är ert ansvar, konstaterade han.


Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, var inbjuden som avslutningstalare på heldagskonferensen Grön Upphandling på onsdagen. Hans budskap var tydligt – det var deltaganra på plats, landets upphandlare, som var ansvariga för att det fortfarande satsades skattepengar på att skada miljön.
– Varje skattekrona som går till miljöskada är ett politiskt misslyckande. Tyvärr har vi inga regler som förhindrar det här, sa han och önskade vidare att miljökraven blev obligatoriska för svenska upphandlare.

Mikael Karlsson konstaterade att målen sakta men säkert var på väg att skärpas. Och att upphandlingsfrågorna var ett området som rörde sig snabbare än många andra politiska områden.
– Men det räcker inte. Vi har en situation där 9 av 16 miljömål anses omöjliga att uppnå. Vi når inte klimatmålen. I våra skogar är över 2000 arter hotade och vi bär alla runt 250 främmande kemikalier i våra kroppar. Över 10 000 svenskar dör varje år på grund av miljöproblemen.

De flesta svenskar är enligt Mikael Karlsson idag medvetna om att det finns gränser för vad vår planet klarar av. På samma sätt, menar han, finns det gränser för vår ekonomi.
– Vi måste sätta ett pris på miljön. Förorenaren måste betala – det har vi sagt länge – men vi är inte där än. Det är viktigt att se de stora flödena av pengar. Idag subventioneras miljöförstörelse och det finns studier som visar hur enorma mängder skattepengar går åt till att betala de som förstör vår miljö. I Europa handlar det om 15 000 miljarder kronor.
– Världen brinner. Ni som är här, landets upphandlare, sitter på den största brandsprutan som finns. Använd er makt för att stoppa miljöförstörelsen.

Mikael Karlsson ställde också frågorna vad som går att göra som upphandlare, vad man får göra och vad man måste göra. Han liknade upphandlaren med pojken i den gamla TV-serien "Pojken med guldbyxorna".
– Det går utan tvekan att göra väldigt mycket. Ni kan sätta ramverk och satsa pengarna där de gynnar miljön.
På frågan vad en upphandlare får göra, erkände Mikael Karlsson att lagen om offentlig upphandling är komplicerad och att den på vissa sätt sätter gränser för miljökraven i upphandlingar. Han menade ändå att dagens upphandlare kunde ta ut svängarna betydligt mer än vad som görs idag.
– Faktum är att man faktiskt får göra mycket mer än vad som görs idag. Men det finns en kunskapsbrist och det finns en rädsla. Detta måste övervinnas.

Slutligen pratade Mikael Karlsson om vad han ansåg måste göras för att svensk upphandling ska bli bättre för miljön.
– Först och främst måste ni upphandlare tänka på att ni får göra något. Det finns en lagrådsremiss nu som säger att "man bör beakta miljön vid upphandling". Men att man bör göra något betyder ju också att man får göra tvärt om. Här vill regeringen inte ställa krav på upphandlarna – det tycker jag är fel. Jag tycker att skall-krav behövs.

Enligt
Mikael Karlsson råder ingen tvekan om att många av Sveriges upphandlare vill mycket.
– Men tyvärr inte överallt och hela tiden. Det finns en rädsla. Det florerar också många myter om att miljöarbete är dyrt. Detta trots att miljöarbete är det billigaste man kan göra.

Att vi, trots att vi vet att det är lönsamt och trots att vi vet att det är bra, fortfarande inte väljer det bästa för miljön kan enligt Mikael Karlsson bara förklaras med brist på empati.
– Trots att vi vet att det är lönsamt och bra så gör vi inget. Vi fortsätter att använda skattepengar för att förstöra vårt jordklot. Ni, alla upphandlare, sitter på lösningen. Dra upp pengarna ur era guldbyxor och lös problemet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev