Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är miljardärerna som bytt till miljöteknik

Publicerad: 26 april 2010, 09:23

De flesta blev stenrika på IT. Nu är det grön teknik som gäller. Här är 25 entreprenrörer och riskkapitalister som sadlat om.

Ämnen i artikeln:

AffärerMiljöteknikRiskkapital

Att Bill Gates riktar blicken mot filantropi och energifrågan är känt. Men han är långt ifrån ensam om att på senare år förvalta sin it-förmögenhet i en annan riktning än tidigare.

Flera namn från it-världens storbolag har ändrat inriktning och ägnar nu tid och pengar åt att utveckla miljöteknik, antingen som riskkapitalister, entreprenörer eller som filantroper. Sajten Earth2tech.com har listat 25 amerikanska storfräsare som använder sina rikedomar från åren i dotcom- och bredbandsbolag för att istället växa inom greentech- och energisektorn.

Etta på listan är nämnde Bill Gates. Microsofts grundare är numera filantrop och greentechinvesterare, för dagen mest omtalat för sitt huvudägareskap i kärnkraftsbolaget Terrapower.

Tvåa
på Earth2techs lista är William D. Watkins, tidigare på datalagringsföretaget Seagate. Nu är Watkins istället engagerad i LED-industrin där han är vd på Bridgelux. Trea är Vinod Khosla, medgrundare till Sun Microsystems som sadlat om till riskkapitalist i det egna Khosla Ventures som inriktar sig på miljöteknik.

Det finns
alltså ett antal riktiga it-veteranter på listan. Ytterligare en är Bob Metcalfe på listans 14:e-plats, en av upphovsmännen till nätverksprotokollet ethernet och grundare till nätverksjätten 3Com. I dag återfinns Metcalfe hos riskkapitalisten Polaris Venture Partners. Han är dessutom vd för Greenfuel som ägnar sig åt algbränsle.

Det kanske
mest krystade namnet på listan är Al Gore på 19:e plats. Gores miljöengagemang går inte att ta miste på, Nobelpristagaren och föreläsaren har grundat The Alliance for Climate Protection som är en partner till riskkapitalbolaget Kleiner Perkins. Det krystade elementet består i Gores it-bakgrund som anges som ”tidigare vice-president för USA som ”uppfann internet””.

Nedan finns samtliga namn och it-bakgrund på listan:

- Bill Gates, Microsoft. Nu: filantrop och investerare.
- Wiliam D. Watkins, Seagate. Nu: Bridgelux.  
- Vinod Khosla, grundare Sun Microsystem. Nu: Khosla Ventures.  
- Lee Burrows, chip- och optikindustrin. Nu: Vantagepoint Venture Partners.  
- John Doerr, investerade genom Kleiner Perkins i Google och Amazon. Nu: KP Partner.  
- Thomas Siebel, grundare och vd på Siebel, sedermera sålt till Oracle. Nu: filantrop och investerare.  
- Elon Musk, medgrundare till Paypal. Nu: Tesla och Solar City.  
- John Steinberg, Corporate Business Development. Nu: medgrundare och vd på Ecofactor.  
- Steve Jurvetson, riskkapitalist bakom Hotmail. Nu: investerare på Draper Fisher Jurvetson som bland annat investerat i Tesla och Synthetic Genomics.  
- Bill Gross, Idealab, Netzero, Freepc, Citysearch och Firstlook. Nu: Idealab som även fokuserar på ren energi samt Esolar, Energy Innovations och Infinia.  
- Ray Lane, Oracle. Nu: På Kleiner Perkins och har lett investeringar i Ausra, Greatpoint Energi, Fisker Automotive, Th!nk och Luca Technologies.  
- Steve Westly, Ebay och CA. Nu: Westley Group, eget Sillicon Valley-baserat riskkapitalbolag inom cleantech.  
- Ric Fulop, har stöttat sex startup-företag inom programvara, trådlöst och chip. Fram till nyss: på A123Systems, utvecklare av litium-jonbatterier. Fulop slutade på A123Systems i februari.  
- Bob Metcalfe, meduppfinnare till ethernet och medgrundare till 3com. Nu: partner på Polaris Ventures Partners smat vd på Greenfuel.  
- Scott Lang, jobbade med Ross Perot på Electronical Data Systems och senare på Perot Systems. Nu: vd på Silver Spring Networks som bedriver utveckling inom smarta elnät.  
- Shai Agassi, SAP. Nu: grundare och vd på Project Better Place.  
- Richard Lowental, Stardent Copmuters, Convergent och Cisco. Nu: elbilsföretaget Coulumb Technologies.  
- Frank Varasano, Oracle. Nu: miljöbilsföretaget V-Vehicle.  
- Al Gore, tidigare amerikansk vicepresident. Nu: grundare Alliance for Climate Protection som är en cleantech-partner till Kleiner Perkins.  
- Bernard Tse, Wyse. Nu: vd på Atieva, programutvecklingsföretag i batteribranschen.  
- Bill Joy, medgrundare av Sun Microsystems. Nu: rikskapitalist inom cleantech på Kleiner Perkins.  
- Scott Farris, entreprenör inom it. Nu: vd Planar Energy Devices.  
- Trae Vassallo, listans enda kvinna arbetar på Kleiner Perkins och var medgrundare till Good Technologies. Nu: Vasallo arbetar nära bolag som Ausra, Altarock Energy, Fisker och Recycle Bank.  
- Rob Ferber, Etoys, Opensales och Tesla. Nu: teknisk chef på KLD Energy Technologies.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev