Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är miljöboken som diskuterades på gårdagens partiledardebatt

Publicerad: 15 oktober 2015, 05:20

Beskrevs som både utmärkt och trevlig.


I går samlades partiledarna för en debatt i riksdagen. Flera gånger pratades det om olika miljöfrågor, framför allt om klimatet och kärnkraften.

Men det pratades också om böcker. Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin sa så här i ett replikskifte med Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra:

– I Mattias Svenssons utmärkta bok Miljöpolitik för moderater, som också kan rekommenderas till en och annan miljöpartist, står: Det överordnat viktigare är att etablera något slags fungerande prissättning på de utsläpp som värmer vår planet. Bara så kan de många processer sättas igång som behövs för att reducera utsläppen – det är klokt och en princip där miljöpartister och moderater borde kunna mötas. Men när jag läser Moderaternas budgetmotion hittar jag inget av detta. Varenda en av de justeringar av ekonomiska styrmedel som regeringen föreslår tar Moderaterna bort.

Gustav Fridolin sa sig veta att Moderaternas Anna Kinberg Batra också läst Mattias Svenssons bok, och frågade vilka slutsatser hon dragit av den. På det svarade Anna Kinberg Batra bland annat:

– Nu ska vi inte stå här och tala om den enskilda boken eller den enskilda författaren – jag har ett signerat exemplar hemma av den trevliga boken – utan vi ska tala lite grann om vad Sverige faktiskt gör för miljön och klimatet. Vi kan till exempel tala om transportsektorn, som egentligen är den stora skurken när det kommer till fossila utsläpp. Om man menar allvar med att göra något åt klimatet borde man till exempel rösta för vår högre miljöbilspremiesatsning.

________

Hela partiledardebatten kan ses här.
Mer information om boken finns här.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.