Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är miljökompetensen arbetsgivarna vill ha

Publicerad: 10 augusti 2010, 09:43

Nu är näringsliv och offentlig sektor på jakt efter duktiga miljöproffs. Har du den kompetens som efterfrågas?


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Nu vänder ekonomin och de kommande åren väntas tusentals nya miljöjobb på marknaden. De nya jobben finns delvis hos de stora teknik- och miljökonsultföretagen som har stora rekryteringsplaner. Men också i offentlig sektor finns flera nya miljöjobb.Miljöaktuellt ringde runt för att ta reda på vilken kompetens som efterfrågas.

Siv Axelsson är personal- och informationsdirektör på konsultföretaget WSP som väntas anställa runt 300 personer den närmsta tiden.
Vilka är de viktigaste kompetenserna när ni söker miljöproffs?
– Vi söker många olika kompetenser så det är svårt att ge ett generellt svar. Men en kompetens vi regelbundet söker är bra miljöjurister.
Finns det några andra kompetenser ni letar efter?
– Absolut, vi söker ett antal experter inom energeffektivisering och förnybara energikällor. Sen funderar vi på att anställa ett antal toxikologer och ett antal experter på luft, som är ett område där vi tidigare varit svaga. En annan kompetens som vi eventuellt kan komma att intressera oss för är akustiker.

Kristina Måhlen
är t.f. chef över personalsekretariatet på Naturvårdsverket.
Hur är rekryteringsläget på Naturvårdsverket just nu?
– Vi  rekryterar inte så mycket just nu, då vi ska lämna över delar av våra uppgifter till en ny myndighet vid årsskiftet. Men visst händer det fortfarande att vi söker ny personal nu och då.
Vilka kompetenser är intressantast för Naturvårdsverket just nu?
– En stor bas av de anställda på Naturvårdsverket har en naturvetenskaplig eller teknisk examen. Men andelen samhällsvetare och jurister ökar hela tiden.
Är det någon annan specialkompetens ni efterfrågar?
– Ja faktiskt, en specialkompetens som är intressant för oss är ekonomer – eller närmare bestämt människor som både kan miljö och ekonomi.

Läs hela enkäten om kompetensbehovet i miljösverige i nästa nummer av Miljöaktuellt som släpps den 15 september.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev