Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är miljölagarna som regeringen städar bort

Publicerad: 17 december 2009, 11:45

Regeringen gallrar bland lagar och regler för att minska kostnader och byråkrati. Resultatet är att en rad miljölagar försvinner, till exempel kommunal förköpsrätt och stoppregeln för miljöskadliga täkter.


Ämnen i artikeln:

JuridikPolitik

Arbetet med regelförenklingar startade hösten 2006 och har fått upp farten rejält under den borgerliga regeringen. Flera ämbetsverk jobbar med att rensa ut i arbetsrätten, skattelagstiftningen och miljörätten. Även delar av EU-rätten har varit ett rött skynke för näringslivet som agerat motorer i processen.

Men vilka blir egentligen effekterna på miljöarbetet? Över 50 åtgärder genomförs på Miljö­departementets område. Ett till synes oförargligt förslag om att införa enklare miljökrav för täkter kan leda till stora konsekvenser. Det menar i alla fall Naturskyddsföreningens jurist Oscar Alarik.
– De ändrade bestämmelserna har haft en avgörande betydelse när Miljööverdomstolen bestämde att tillåta Nordkalks kalkbrott på Gotland. Miljöbalkens gamla förbudsregel försvann lägligt bara några veckor före domstolens ställningstagande, säger Oscar Alarik.

Förenklingarna ska framför allt göra livet lättare för företagen genom att minska byråkratin och reformen uppges redan ha sparat in två miljarder kronor av onödigt arbete. Men några direkta miljöeffekter av reformen finns inte redovisade.
– Regelförenklingarna rör ju en mängd olika områden. En del kan antas ha politisk bakgrund – en ständig strävan hos regeringen är att stärka markäganderätten – men en del kan motiveras av praktiska skäl, säger före detta justitierådet vid Miljööverdomstolen Bertil Bengtsson.
Han ger exempel på en annan planerad ändring som inte innebär någon egentlig förenkling. Det är att ta bort den ”självrisk” en markägare får bära när han eller hon ska ha ersättning vid beslut om naturreservat, en ändring som kommer att göra sådana ingrepp dyrare för staten.

Även den 40 år gamla förköpslagen som tillåter kommuner att köpa en fastighet om det finns allmänt intresse är på väg att försvinna. Lagen har i första hand använts för att komma åt attraktiv mark för bostäder, men går även att använda för att säkra tillgången på natur- och rekreationsområden.

Här är tio förenklingar som får miljöeffekter:

- Enklare miljöprövning av täkter (trädde i kraft 2009). Initierad av Sveriges Bergmaterialindustri och Torvproducentföreningen. Nytta: mellan 20 och 40 miljoner kronor om året.  
- Slopad förköpslag för kommunerna (pågående). Initierad av Tillväxtverket. Nytta: sparar 17 miljoner kronor om året i kommunerna samt arbete för fastighetsmäklare och banker.  
- Slopad bygglovsprövning av vindkraft (2009). Initierad av regeringen. Nytta: sparar 300 miljoner kronor.  
- Slopad miljöprövning och MKB för mellanstora gårdar (2008). Initierad av LRF. Nytta: sparar 165 miljoner kronor om året.  
- Slopad prövning av avfallstrans­porter (2009). Initierad av LRF, Plast- och kemiföretagen, Svensk Handel och Svenskt Näringsliv. Nytta: sparar 500 000 kr om året.  
- Slopad miljöredovisning för Skogsägare (2009). Initierad av LRF skogsägarna. Nytta: sparar 222 miljoner kronor om året.  
- Slopad gräns för svårföryngrad skog i Norrland och på Gotland (pågående). Initierad av LRF skogsägarna. Nytta: sparar administrativ tid hos Skogsstyrelsen.  
- Slopad toleransgräns för skogsägare vid försäljning (pågående). Initierad av Jordbruksdepartementet. Nytta: sparar utgifter åt markägare som säljer skog och mark till naturreservat.  
- Enklare regler för spårbarhet och redovisning av ursprung för livsmedel (2008). Initierad av Nutek och Livsmedelsverket. Nytta: sparar 3 miljoner kronor om året.  
- Färre prövningar av vattenverksamhet, som pålning och anläggning av våtmarker (pågående). Initierad av Naturvårdsverket. Nytta: 20,5 miljoner kronor om året.

 


Psst, du vet väl om att du missar massor med fördjupning och långläsning om du inte har Miljöaktuellt magasin. Teckna din prenumeration här!

 

De ovan publicerade texterna är utdrag från en artikel i Miljöaktuellt magasin 2009:9 (november)

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

JuridikPolitik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.