torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är miljörörelsens hårda krav till EU

Publicerad: 28 januari 2010, 11:32

Den 11 februari samlas EU:s ledare i Europeiska Rådet. EEB, Europas största miljöorganisation, kommer nu med en lång kravlista inför mötet.

Ämnen i artikeln:

Eu

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Europeiska Rådets möte den 11 februari ska EU:s ledare slå fast en ny framtidsstrategi för EU:s utveckling. Nu kräver Européen Environment Bureau, Europas största miljöorganistaion, att hållbarhet, energieffektivisering och skydd av naturen ska vara ledorden i denna strategi. Kraven skickades idag
– För en framgångsrik EU 2020-strategi behövs ett politiskt ledarskap som sätter människors och planetens bästa i centrum för EU:s politik. Vi förväntar oss att EU:s ledare visar vägen mot en hållbar framtid och beslutar om tydliga mål, effektiva åtgärder och tuffa tidplaner för att införa en ekoeffektiv ekonomi, säger Mikael Karlsson, ordförande i EEB och Naturskyddsföreningen.

I sitt brev till toppmötet kräver EEB en rad politiska reformer. Bland annat förespråkar man att växla skatt på arbete mot skatt på miljöskada. EEB kräver också att EU:s strategi siktar mot en helt fossilfri ekonomi vid mitten av århundradet, att skyddet av naturen ökar avsevärt och att resursanvändningen minskar kraftigt.

I brevet påpekar EEB också att EU misslyckats nå 2010-målet om biologisk mångfald.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev