Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är miljörörelsens kemikaliebudskap till EU

Publicerad: 18 april 2012, 10:57

EU:s miljöministrar träffas nu för att diskutera innehållet i det 7:e miljöhandlingsprogrammet. Tolv miljöorganisationer har därför skrivit ett brev till ministrarna med ett tydligt kemikaliebudskap.


När tolv miljöorganisationer nu skriver ett brev till EU:s minstrar om kemikalier är budskapet glasklart. Täpp till kryphålen i EU-lagstiftningen och se till att nuvarande regler följs. Man påtalar vikten av att hormonstörande ämnen, cocktaileffekten, nanopartiklar samt särskilt farliga ämnen tas upp i det nya handlingsprogrammet.
– Vi vet att dagens regler inte hindrar att miljögifter finns i maten på våra tallrikar, i barnens leksaker eller i den miljö vi alla är beroende av. Därför måste EU öka tempot i arbetet och skärpa reglerna. Vi vill se att farliga kemikalier blir en huvudpunkt för åtgärdena i det miljöprogram som nu växer fram inom EU. Jag hoppas Sverige tar på sig ledartröjan och att miljöminister Lena Ek driver på för en avgiftad vardag, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen och EEB, European Environmental Bureau som är två av de 12 organisationerna bakom brevet.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.