måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är ministrarna som åker till COP21

Publicerad: 24 november 2015, 07:08

Biståndsminister Isabella Lövin (MP). Foto: Kristian Pohl/ Regeringskansliet

Under gårdagen presenterade regeringen vilka ministrar som åker till klimatmötet i Paris. Här är namnen.

Ämnen i artikeln:

Cop 21KlimatavtalRegeringenPolitik

Knappt en vecka återstår till klimatmötet i Paris. Under en pressträff i måndags lyfte Sveriges klimatambassadör Anna Lindstedt fram att det nu mer än någonsin finns en chans att världens länder kommer överens om ett globalt klimatavtal.

– Vi har redan fått in 169 INDC:s (ländernas bidrag, reds anm.) och det är ett väldigt stort framsteg i sig. Det läget hade vi inte i Köpenhamn. Länder som inte tidigare har bundit sig har gjort det nu. Samtidigt vet vi inte det inte räcker för att nå tvågradersmålet. Därför är det viktigt att göra en översyn vart femte år, säger Anna Lindstedt.

Jämfört med klimatmötet i Köpenhamn 2009 kommer stats- och regeringschefer att dyka upp redan under den första veckan och sedan följer tjänstemanna- och miljöministerförhandlingarna. Detta för att Köpenhamns nästintill resultatlösa nattmanglingar inte ska upprepas. Hittills har 138 regeringschefer lämnat besked att de kommer till mötet. Statsminister Stefan Löfven (S) deltar vid öppnandet den 30 november och kommer att hålla Sveriges inledningsanförande.

Igår blev det också klart vilka ministrar förutom Stefan Löfven och klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) som deltar vid mötet. Till Paris åker dessutom finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP), bostads-, stadsutvecklings- och it-minister Mehmet Kaplan (MP), energiminister Ibrahim Baylan (S), biståndsminister Isabella Lövin (MP) och strategi- och framtidsminister Kristina Persson (S).

Klart är också att Kung Carl XVI Gustaf medverkar under den första dagen.

Sverige skickar en förhandlingsdelegation på cirka 60 personer. Dock ser regeringen sin roll mer som brobyggande mellan olika länder och ståndpunkter eftersom EU:s förhandlingsdelegation förhandlar för medlemsländerna om själva avtalet.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev