Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag10.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Här är Moderaternas alla förslag för att lätta på miljökraven

Publicerad: 20 Oktober 2011, 05:28

De nya Moderaterna hävdar att miljön är en framtidsfråga för pratiet. Men på partiets stämma som börjar idag finns få radikala miljöförslag. Istället vill många moderater lätta på miljökraven.


Miljön är en viktig framtidsfråga – det har de nya Moderaterna hävdat i flera år. Men då partiet startar sin stämma idag haglar motionerna tätt om att lätta på  miljökraven. Några förslag som radikalt skulle förbättra miljön saknas helt, konstaterar SR Ekot som tagit sig tid att läsa samtliga motioner.

En lättnad som föreslås på årets partistämma är en sänkning av koldioxidskatten på bensin – en skatt som statsminister Reinfeldt tidigare sagt är ett föredöme för andra länder att ta efter. Ett annat förslag som är negativt för miljön gäller att avskaffa avgiften på handelsgödsel. Vidare föreslås att möjligheten för kommuner att förbjuda dubbdäck tas bort. Ytterligare en motion kräver stopp för fler naturreservat i delar av Sverige, och så vidare.

Partiledningen menar emellertid att det är orättvist att bara se till partistämmans motioner.
– Det handlar om en väldigt bred motionsflod som täcker ett stort antal ämnen. Jag förstår att det är kittlande att skriva om enstaka motioner som sticker ut  från den politik vi faktiskt bedriver. Att få motionera fritt är ju lite själva tanken med en partistämma – att alla idéer ska få komma fram och att man sedan ska diskutera dessa. Men när de sammanfattas så här så blir det ju inte en rättvisande bild, säger Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten.  

Istället
för enstaka motioner menar Sofia Arkelsten att det viktiga med årets stämma är det stora idéprogram som ska väljas.
– I det idéprogrammet har vi med miljö- och hållbarhet på ett väldigt tydligt sätt. Vi vill att miljö- och hållbarhetsperspektivet ska genomsyra all vår politik.  Dessutom får våra miljö- och hållbarhetsidéer också en verkligt praktisk form i kommunprogrammet som till stor del handlar om hur kommunerna ska minska sin egen miljöpåverkan. I idéprogrammet finns också väldigt tydliga skrivningar om Sveriges klimatarbete och  internationella miljöpolitik.

Att det i motionsfloden saknas radikala miljöförslag kan Sofia Arkelsten inte direkt förklara. Men hon hävdar bestämt att den genomsnittlige moderatens intresse och engagemang för miljön är minst lika stort som hos den genomsnittlige svensken.
– Det har vi faktiskt siffror på. Dessutom är de flesta moderater nöjda med den väldigt offensiva miljöpolitik som vi fakiskt bedriver.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.