Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är Naturvårdsverkets genväg i vargpolitiken

Publicerad: 5 december 2013, 13:20

Naturvårdsverket har satt i system att skjuta varg innan besluten vunnit laga kraft, skriver Hanne Kjöller på DN:s ledarsida.


Ämnen i artikeln:

Lena Ek

Naturvårdsverket beslutar om licens- och skyddsjakt på varg.  Hittills i år har myndigheten fattat fem beslut om att tillåta jakt på varg – fyra skyddsjakter och en licensjakt.

Förvaltningsdomstolarna som kontrollerar Naturvårdverkets beslut har underkänt fyra av besluten och det femte väntar på avgörande.

”Naturvårdsverket ger besked till jägarna att sätta igång trots att den rättsliga processen ännu pågår, och trots att rätten sannolikt kommer att komma till slutsatsen att jakten saknar laglig grund” skriver Hanne Kjöller på DN:s ledarsida.

Alla fem beslut har getts genom jaktförordningens paragraf 59 som lämnar öppet för jakt innan beslut vunnit laga kraft. Problemet är enligt Hanne Kjöller att verket regelmässigt hänvisar till paragrafen som en säkerhetsventil .

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Lena Ek

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.