Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är nya IPCC-chefen

Publicerad: 7 oktober 2015, 05:42

Nu har FN:s klimatpanel IPCC valt sin nya ordförande.


Hoesung Lee heter IPCC:s nya ordförande. Lee kommer från Sydkorea och fick 78 röster under gårdagens omröstning. Därmed vann han över Jean Pascal van Ypersele som fick 56 röster. Totalt hade sex kandidater nominerats till ordförandeposten.

“Jag är ärad och tacksam att panelen har valt mig till IPCC:s nya ordförande. IPCC fortsätter att vara djupt engagerade i att förse beslutsfattare med det senaste vetenskapliga underlaget kring klimatförändringar men vi kan göra mer." säger Hoesung Lee i ett uttalande.

Lee berättar att nästa arbetsfas kommer att handla om att öka förståelsen för regional klimatpåverkan, särskilt i utvecklingsländer, och om att förbättra sättet panelen kommunicerar sina slutsatser till allmänheten.

"Och framför allt behöver vi ge mer information om de alternativ som finns för att förhindra och anpassa oss till klimatförändringar.", säger Hoesung Lee.

Lee är 69 år gammal och ekonomiprofessor inriktad på ekonomin kring klimatförändringar, energi och hållbar utveckling på Korea University. Innan han blev vald till ordförande var han en av IPCC:s tre vice ordförande.

Därtill har en helt ny ledning valts, med 34 medlemmar inklusive ordföranden.
De kommer nu att påbörja arbetet med IPCC:s sjätte klimatrapport, ett arbete som väntas bli färdigt inom fem till sju år.

Den tidigare IPCC-ordföranden Rajendra Pachauri avgick från posten i februari efter anklagelser om sexuella trakasserier. Ismail El Gizouli tog då tillfälligt över ledarskapet.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.