Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är palmoljebranschens senaste dödsoffer

Publicerad: 3 oktober 2011, 10:33

Minst 23 bönder har mördats på honduranska palmoljeodlingar under det senaste året. Tragedin är ett stort bakslag för den FN-certifierade produktionen av biobränsle, rapporterar Euractive.


Ämnen i artikeln:

CdmPalmolja

Just nu pågår en hård debatt om fördelar och nackdelar med biobränslen. EU håller som bäst på att fastställa hållbarhetskriterier för produktionen för att kunna öka andelen biobränsle inom transportsektorn.

Men kritiker menar att produktionen av biobränslen leder till markkonflikter i de fattiga länder som exporterar grödorna. I Honduras är läget prekärt efter en militärkupp och återkommande brott mot mänskliga rättigheter.

Sedan förra hösten har 23 bönder dött i markkonflikter i Bajo Aguan i norra Honduras, rapporterar människorättsorganisationer. Enligt uppgift dog de när de försökte ta tillbaka landområden som sålts olagligt till stora palmoljeproducerande bolag.

The Intercommission on Human Rights kommer att hålla ett förhör om händelserna i Bajo Aguan den 24 oktober.

Händelserna har utlöst en häftig debatt i EU-parlamentet.

Jordbruksföretagen i Bajo Aguan har tilldelats utsläppskrediter (CDM) inom ramen för FN:s och EU:s klimathandel. En holländsk parlamentariker säger till Euractive att han kommer att kämpa för att EU stänger ute jordbruksföretagen från all EU-handel.

Samtidigt meddelar FN:s CDM-styrelse (UN executive board for Clean Development Mechanism) att de kommer att öppna för ett brett samtal med alla intressenter knutna till systemet på toppmötet i Durban i slutet av november.

FN:s CDM-system har fått mycket kritik det senaste året och trovärdigheten sjunker i takt med rapporterna om våldsamma markkonflikter och om fusk och korruption runt projekten i produktionsländerna.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

CdmPalmolja

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.