Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är partiet som svenskarna känner störst förtroende för i klimatfrågan

Publicerad: 26 juni 2012, 05:27

Ny Sifoundersökning visar stora skillnader mellan partierna som kallar sig ”gröna”.


En ny Sifoundersökning beställd av pr-byrån Westander visar att 46 procent av svenskarna känner störst förtroende för Miljöpartiet i klimatfrågan. Detta samtidigt som endast fyra procent säger att de har störst förtroende för Centerpartiet, det parti som gärna framställer sig som Alliansens ”gröna röst”.

Till SVT Nyheter kommenterar Michael Arthusson, Centerpartiets partisekreterare, siffrorna så här:

– Det är bara att gratulera Miljöpartiet. Det är bra jobbat, de håller sina starka siffror. Vi har mycket att jobba med inom Centerpartiet för att visa att vi står för långsiktig hållbarhet i politiken. Man måste tänka på att Centerpartiet har haft en lång rad, flera decennier av opinionsproblem. Och det här kan inte Annie Lööf ändra på på ett drygt halvår, utan vi får vara tålmodiga.

Enligt pr-byrån Westander kommer klimatfrågan att spela en stor roll i riksdagsvalet 2014, inte minst eftersom FN:s klimatpanel månaderna innan presenterar sina nya utvärderingsrapporter om den samlade klimatforskningen, som av allt att döma kommer att peka på att läget är betydligt allvarligare än vid de senaste utvärderingsrapporterna från 2007.

– Centern och Moderaterna är säkert medvetna om att klimatfrågan kan bli en mycket viktig valfråga 2014, men de måste driva en mer offensiv klimatpolitik om de ska lyckas bryta Miljöpartiets förtroendeövertag bland väljarna i klimatfrågan, säger Jessica Henryson klimatexpert på Westander, i ett pressmeddelande.

Sifoundersökningen genomfördes i början av juni. 1 000 personer fick frågan: "Vilket politiskt parti känner du störst förtroende för när det gäller klimatfrågan?" Svaren var:

Miljöpartiet: 46 procent
Socialdemokraterna: 9 procent
Moderaterna: 6 procent
Centerpartiet: 4 procent
Folkpartiet: 1 procent
Vänsterpartiet: 1 procent
Kristdemokraterna: 1 procent
Sverigedemokraterna: 0 procent
Tveksam/vet ej: 32 procent

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.