Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är polisens nya strategi mot grov miljöbrottslighet

Publicerad: 2 februari 2010, 11:56

Under våren inför Åklargarmyndigheten och Rikspolisstyrelsen en ny strategi för att komma åt de grova miljöbrotten.


Ämnen i artikeln:

MiljöbrottJuridik

Polisen saknar ofta den specialkunskap som krävs för att utreda miljöbrott. Och de specialutbildade poliser som finns får ofta arbeta med annat. Det berättar chefsåklagare Mats Palm till SR Ekot.

Mats Palm är chef vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.
– Man behöver bli bättre på att hitta metoder för att finna den mer allvarliga och ibland den gränsöverskridande brottsligheten. Med dagens system har vi inga effektiva metoder, säger han till SR Ekot.

Ekot berättar att det idag nästan aldrig är polisen som själva upptäcker miljöbrott. Det beror på att polisen så gott som aldrig bedriver aktiv spaning på samma sätt som man gör när det gäller narkotikabrott eller människohandel. Då det oftast är tillsynsmyndigheter som anväler brotten idag finns det en risk att polisen missar de riktigt grova miljöbrotten.
– Det beror på att man inte har någon tradition och kunskap på det här området egentligen. Det beror också på den organisation som många stycken finns inom polisen, Mats Palm.

För ett par år sedan fick Åklargarmyndigheten en ny organisation som gjorde att åklagare kunde specialisera sig och enbart arbeta med miljöbrott. I den ny strategin ska nu också polisen kunna freda sina resurser för att fokusera mer på miljöbrott.

Genom den nya strategin ska man enligt Mats Palm kunna rikta in sig på den mer allvarliga miljöbrottsligheten som genererar mycekt pengar. En brottslighet som Mats Palm och hans kollegor är övertygade finns i Sverige.

I den föreslagna strategin ska också en utbildning om miljöbrott införas i polisens grundutbildning. Det föreslås också att man inrätar jourverksamhet för miljöbrott hos polisen och att det upprättas en handlingsplan för gränsöverskridande miljöbrott.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

MiljöbrottJuridik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.