Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Här är politikernas miljövallöften

Publicerad: 28 Augusti 2014, 07:38

De gångna veckorna har vallöftena haglat. Miljöaktuellt listar de miljö- och hållbarhetsrelaterade utfästelserna.


Vänsterpartiet var först ut av alla partier med sin valplattform. Här fanns till exempel en klimatbudget som ska styra regeringen och riksdagens arbete, nedstängning av två reaktorer under nästa mandatperiod, höjd mineralersättning och ekologiska mål för jordbruk och offentliga måltider.

I början av juni presenterade Miljöpartiet sitt valmanifest under sin kongress och klimat klubbades som en av fyra prioriterade frågor. Liksom V vill partiet stänga flera reaktorer under nästa mandatperiod, införa ett klimatpolitiskt ramverk (V säger klimatbudget) och ett ekomål för offentliga serveringar. Meningen ”Vi vill utveckla ett hållbart ekonomiskt system som inte bygger på tillväxt” väckte mycket debatt.

Nyligen gick MP också ut och föreslog ett pantsystem för mobiltelefoner.

Centerpartiet föreslog fler laddstolpar, en förstärkt supermiljöbilspremie, ett bonus-malus-system och ett förnybartmål på 70 procent till 2030.

Moderaterna presenterade en utökad version av alliansens Sverigebygget. Partiet kritiserade kommunernas parkeringsnorm som en stoppkloss för byggandet och föreslog höjt riktvärde för buller samt begränsad möjlighet att överklaga byggbeslut.

Socialdemokraternas Margot Wallström lovade en miljard kronor till ett miljömålsprogram som ska stötta lokala insatser för att klara miljömålen.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven följde upp med ett löfte om samverkansprogram mellan näringsliv och samhälle för klimatinnovationer och den tidigare utlovade miljömålsmiljarden ska ha stort fokus på biogas.

Alliansen kom överens om att ställa sig bakom flera C-löften och i det gemensamma valmanifestet finns bland annat en förlängd supermiljöbilspremie och en förstärkning på 75 miljoner kronor redan 2014 samt fler laddstolpar.

Lite senare presenterade alliansen även 50 miljoner kronor extra i solcellsstöd nästa år om allianspartierna vinner valet.

Martina Frisk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.