måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är professorerna bakom Paulsens totalsågning av ekomat

Publicerad: 29 juni 2009, 14:58

Det är vårt ansvar att berätta det vi vet och det som vår forskning påvisar, säger fyra SLU-professorer bakom det kontroversiella budskapet.

Ämnen i artikeln:

Sveriges Lantbruksuniversitet

MS

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se


På en scen i Visby hamn dundrade de fyra SLU-professorerna Holger Kirschmann, Lars, Bergström, Thomas Kätterer och Rune Andersson ut bland annat följande budskap.

- Ekologisk produktion utarmar markens näringsförråd. Kvävebrist uppstår.
- Ekologisk produktion där enbart organiska gödselmedel används, ger lika stort eller större näringsläckage som konvetionellt jordbruk.  
- Konventionellt jordbruk ger högre skörd och bunder mer koldioxid i grödan jämfört med ekologisk odling.

– På sin höjd bidrar ekoodling till ökad biologisk mångfald, säger en av professorerna som under en timme fullständigt sågade den ekologiska odling.

Två av professorerna, Holger Kirchman och Lars Berström, är författare till boken ”Organic crop produktion – Ambitions and limitations” som starkt ifrågasätter nyttan med ekologiskt odling.

– Vi vet att det vi påstår kontroversiellt, men det handlar faktiskt om att ta ansvar. Det handlar om stora stora statliga stödpengar, idag en halv miljard om året, som går till ekologiskt odling som enligt vår forskning faktiskt inte påvisar någon direkt miljönytta.

Så, kan dessa professorer har något med Marit Paulsens utspel att göra?
– Jodå, visst känner vi Marit väl, säger en professor leende.

Miljöaktuellt träffar WWF:s generalsekreterare Lasse Gustavsson efter SLU-professorernas seminarium och ber om en kommentar.

– Ekologiskt jordbruk är oftare rätt än fel, men det finns situationer där den konventionella odlingen har bättre lösningar, säger Gustavsson.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev