måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är regnjackorna som gör pojkar till mindre pojkar

Publicerad: 14 maj 2012, 08:27

Produkttester visar att två märken säljer regnkläder som innehåller hormonstörande ftalater.


Testfakta har låtit göra ett uppföljande test på förra årets skrämmande resultat där bland annat Polarn & Pyrets regnställ hade en blyhalt 22 gånger högre än gränsvärdet för bly i smycken. I år har flera av tillverkarna åtgärdat problemet, men två produkter innehåller tungmetaller och dessutom höga halter av ftalaten DEHP som är hormonstörande och kan ge testikelskador.
‒ Det gör pojkar till mindre pojkar helt enkelt, säger Bert-Ove Lund, toxikolog på kemikalieinspektionen till Testfakta.

De två tillverkarna som säljer giftiga barnregnkläder är Garda och Ticket to heaven. I det ena fallet fanns kemikalien i själva tyget och i den andra i dragkedjekläppen, enligt Testfakta.
‒ Jag är egentligen mest bekymrad över dragkläppen eftersom den verkligen inbjuder till att suga på. Den här typen av ämnen ska inte finnas där, säger Bert-Ove Lund.

Ftalaten är förbjuden i leksaker och barnvårdsprodukter, men än så länge inte i kläder, även om ett danskt förslag i EU vill se ett förbud i alla inomhusprodukter. Enligt Testfakta är det inte förvånande att man hittat DEHP eftersom ämnet är relativt billigt och haft stor utbredning i klädindustrin.
‒ Att ni inte hittat det i mer än två jackor tyder ändå på att tillverkarna börjat förstå hur farligt det här ämnet är, säger Bert-Ove Lund till Testfakta.

Ticket to heavens vd Hans Peter Larsen säger till Testfakta att han är förvånad över resultatet eftersom de har tydliga instruktioner till leverantörerna om att produkterna inte ska innehålla giftiga ämnen. Gardas vd, Björn Engberg, ställer sig tveksam till testresultatet och hänvisar till sina leverantörers garantier om att tyg och knappar är Öko-tex-certifierade, vilket innebär att där inte ska finnas varken bly eller ftalater.

Här finns hela testet.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev