Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Här är Reinfeldts budskap till Obama

Publicerad: 3 November 2009, 11:01

EU har lagt sitt bud och nu måste USA följa efter. Det är Reinfeldts budskap på DN Debatt idag.


Ämnen i artikeln:

Cop 15Fredrik Reinfeldt

EU har lagt sitt bud, och nu är det dags för USA att följa efter. Vi kan bara nå en ambitiös överenskommelse i Köpenhamn och fler utvecklade länder än EU åtar sig utsläppsminskningar och presenterar förslag i finansieringsfrågan.
– Mitt budskap till president Obama, under dagens toppmöte mellan EU och USA, är att vi också måste ha ett offensivt mål på medellång sikt. Mycket kan göras med enkla medel. Budskapet till Indien senare i veckan och Kina i slutet av månaden är detsamma: Det krävs omedelbara åtgärder för att vi ska nå FN:s klimatmål, skriver Fredrik Reinfeldt på dagens DN Debatt.

Fredrik Reinfeldt
konstaterar också att det bara är 34 dagar kvar till klimat­toppmötet i Köpenhamn och att EU än så länge fortsätter att bära ledarskapet.
– Sedan Europeiska rådet i mars 2007 har vi legat i framkant i klimatfrågan, skriver han.

Fredrik Reinfeldt betonade också vikten av att industriländerna kommer överens om hur kampen mot klimatförändringarna ska finansieras. EU-kommissionen har redan uppskattat kostnaden för klimatåtgärder för anpassning och utsläppsminskningar i utvecklingsländerna till 100 miljarder euro per år 2020. Dessa pengar ska komma från offentlig och privat sektor i utvecklade länder, den globala utsläppsmarknaden och internationellt kapital, menar Fredrik Reinfeldt.
– Redan nästa år och fram till 2012 behövs mellan 5 och 7 miljarder euro per år för en så kallad snabbstart för anpassning, utsläppsminskningar, forskning och kapacitetsuppbyggnad i utvecklingsländerna, skriver han vidare.

Slutligen skriver Fredrik Reinfeldt att "Mitt budskap till såväl president Obama som senaten och kongressen är: Nu måste vi sätta klimatet i fokus, med tvågradersmålet som ledstjärna. Vi är överens om vad som behöver göras på lång sikt – men för att lyckas måste vi också ha ett offensivt mål på medellång sikt. Mycket kan göras med enkla medel. Målen på medellång sikt kan i allt väsentligt nås genom energisparande och effektiviseringar. Ju snabbare vi ställer om mot en grön ekonomi, desto mindre blir dessutom kostnaden."

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Cop 15Fredrik Reinfeldt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.