Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är Reinfeldts krav på Löfven

Publicerad: 9 februari 2012, 08:33

Vissa villkor måste uppfyllas innan Socialdemokraterna och regeringen kan inleda samtal om den svenska energipolitiken.


Ämnen i artikeln:

FolkpartietFredrik ReinfeldtKristdemokraternaModeraternaSocialdemokraternaStefan Löfven

SR Ekot rapporterar i dag att Fredrik Reinfeldt ställer villkor för eventuella samtal med Socialdemokraterna. Tidigare har representanter för Folkpartiet och Kristdemokraterna meddelat att man vill påbörja blocköverskridande diskussioner kring den svenska energipolitiken. Men enligt statsministern måste Socialdemokraterna först acceptera grunden i regeringens energiöverenskommelse från 2009 som öppnar upp för att nya kärnkraftsreaktorer kan ersätta de gamla som så småningom måste börja stängas ner på grund av åldersskäl.

– Det nya när det gäller kärnkraften är öppningen för att kunna nybygga kärnkraft utan tillskott från skattemedel. Det är det som investerare vill ha långsiktiga förutsättningar för att göra. Om Socialdemokraterna tydligt markerar att de också tycker att det är en bra idé så kan det finnas anledning att diskutera, annars förstår jag inte vad samtalen skulle handla om, säger Fredrik Reinfeldt till Ekot.

Socialdemokraternas energipolitiska talesperson Lars Johansson intervjuas också av Ekot och kommenterar Reinfeldts uttalanden så här:
– Statsministern skulle uppvisa lite mer statsmannakonst än att ställa villkor för sådana överläggningar. Som om vi skulle acceptera det som de borgerliga partierna kommit överense om. Utgångspunkten måste väl ändå vara att man vill ha en bredare överenskommelse och då får man väl ge och ta också från regeringens sida.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.