Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är S-favoriten Löfvens syn på kärnkraften

Publicerad: 26 januari 2012, 08:44

Stefan Löfven tros i morgon bli föreslagen som Socialdemokraternas näste partiledare. I ett mejl till Miljöaktuellt skrev Löfven i höstas om sin syn på kärnkraften och en eventuell energiöverenskommelse.


Ämnen i artikeln:

Stefan LöfvenKärnkraftSocialdemokraterna

Foto: Eva Hildén Smith

IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven spås bli näste partiledare för Socialdemokraterna. Enligt flera medier, bland annat Ekot, är Löfven det namn som partiets verkställande utskott enats om ska efterträda Håkan Juholt. I morgon tippas han bli utsedd av socialdemokratrenas partistyrelse.

I höstas medverkade Löfven i debattprogrammet Agenda på SVT där han diskuterade kärnkraftsfrågan med energiminister Anna-Karin Hatt. Efter programmet kontaktade Miljöaktuellt Löfven för att fråga om några av de siffror han använde i debatten.

I svaret till Miljöaktuellt, från den 13 oktober, skriver Löfven bland annat: ”Vår industri har en viktig uppgift att bidra till finansieringen av vår välfärd. En bred energiöverenskommelse är därför viktig för Sverige och i en sådan måste kärnkraften finnas med som en viktig del i vårt elproduktionssystem.”

”För att utbyggnadsinvesteringar ska göras i vårt land krävs att företagen tror på att det kommer att finnas tillräckligt med el och då till ett konkurrenskraftigt pris.”

”Sedan är frågan hur mycket vindkraft vi kan ha givet att den inte ska regleras fossilt. Kungliga vetenskapsakademien anser att gränsen i dag ligger runt drygt 10 TWh. Annars krävs enligt dem omfattande nätinvesteringar och utbyggd vattenkraft.
    Jag har ingen personlig uppfattning eller kunskap om var gränsen ligger men jag har svårt att se att vi kommer klara oss utan kärnkraft.”

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.