Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är SAS klimatåtgärder för att få statligt stöd

Publicerad: 30 juni 2020, 14:40

Foto: Mostphotos

SAS tidigarelägger mål om minskade utsläpp.


SAS skärper sitt klimatmål till att minska koldioxidutsläppen med 25 procent till 2025, fem år tidigare än tidigare planerat. Dessutom ska flygbolaget undersöka möjligheterna till kommersiella samarbeten med järnvägsoperatörer och försöka ta en ledande roll när det kommer till användningen av förnyelsebara flygbränslen. Det är klimatåtgärder som SAS nu presenterar som en del av underlaget till den rekapitilisering på högst 5 miljarder kronor som flygbolaget har beviljats av regeringen.

”I kombination med andra effektivitetsåtgärder, såsom en fullt implementerad Single European Sky, kan detta potentiellt möjliggöra för SAS att nå upp till en 50 %-reduktion av nettokoldioxidutsläpp till år 2030 (jämfört med år 2005)”, skriver SAS om sin renoverade affärsplan.

Enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP) beror åtagandena på att regeringen har ställt klimat- och miljökrav på SAS i samband med rekapitaliseringen.

”Det är mycket positivt att SAS ser att utsläppen kan minska med femtio procent till 2030. Detta mål ska nås och regeringen kommer som ägare att fortsätta dialogen med bolaget i dessa frågor. Flygets utsläpp ska minska”, säger han i en kommentar.

Läs SAS rekapitiliseringsplan

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.