Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är sjön som svällt 30 gånger sen 60-talet

Publicerad: 21 februari 2012, 10:08

Hela samhällen är på väg att sjunka ned i den växande jättesjön.


Det är en omvänd version av tragedierna runt Aralsjön. Runaway Devils Lake i North Dakota har vuxit 32 gånger i storlek sen 60-talet och fortsätter att göra så med förödande konsekvenser, rapporterar tidskriften American Scientist.

Under torkan på 30-talet var den
grunda sjön på väg att försvinna helt och hållet. Men på 60-talet hade den återhämtat sig och täckte totalt 80 kvadratkilometer – idag fyller sjön ut nästan 900 kvadratkilometer. Den samlade vattenvolymen har ökat 32 gånger sedan 60-talet och hela 370 gånger sedan lågvattennivån under andra världskriget.

Orsaken är att sjön ligger nedbäddad i en sänka och i hög grad anpassar sig efter yttre förhållanden. Enligt Nationella vädertjänsten har den pågående klimatförändringen med mycket nederbörd gett regionen ett ”nytt klimat” med oöverskådliga konsekvenser.

De stigande vattennivåerna har översvämmat mer än 650 kvadratkilometer jordbruksmark och dränkt hundratals gårdar. Motorvägar, järnvägar och indianernas gamla begravningsplatser är på väg att sjunka ner i vattnet, likaså det lilla samhället Minnewaukan (som syns på bilden).

Nationella vädertjänsten förutspår
att det nya blöta klimatet i regionen kommer att fortsätta i årtionden och att en extrem vårflod är att vänta under 2012.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.