Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är sju snackisar 2015

Publicerad: 12 februari 2015, 12:43

Miljöaktuellts redaktion listar sju ämnen som kommer att följa oss under året.


1 Habitat banking
Habitat banking, vad blir det på svenska? Att begreppet ännu inte fått en tydlig svensk översättning beror kanske främst på att det inte slagit igenom på hemmaplan. Blir det kanske i år det händer?
Grundtanken är att en aktör, säg ett företag eller en kommun, som förstör naturvärden, genom sin exploatering får krav på sig att kompensera förlusterna. Den ekologiska kompensationen kan handla om att förstörda ålgräsängar i och med att en hamn byggs ut kan ersättas av andra ålgräsängar i närheten.

2 Urban mining
Förra året var cirkulär ekonomi på allas läppar (alla = de invigda hållbarhetsmänniskorna på väg mot bredare massor). I filosofin ingår smartare återvinning och mer slutna materialcykler och här kommer vi in på något som dök upp mycket i slutet på 2014 – urban mining. Debatten om urban mining blir allt mer högljudd under året, spår redaktionen.
Under marken ligger en massa gamla rör och ledningar som innehåller värdefulla metaller. I gamla byggnader och annan förfallen infrastruktur finns ”bortglömda gruvor”.

3 FN:s nya hållbarhetsmål
2015 är året då integrerad rapportering blir en FN-angelägenhet. Företagen spelar en central roll i FN:s kommande mål för hållbar utveckling som ska ersätta milleniemålen när de löper ut i år. Processen har redan väckt intresse och debatt, något som lär intensifieras under året. I det utkast som finns klart märks näringslivets roll särskilt under delområdet som handlar om hållbar produktion och konsumtion.

4 Gröna fastigheter
Hållbara och miljöcertifierade byggnader får ett extra värde på marknaden. Även om det i dagsläget är svårt att sätta en exakt ekonomisk siffra på skillnaden – något som mäklare och fastighetsinspektörer av olika slag älskar att få fram för att kunna göra bättre affärer. Det finns uppskattningar som  visar att priset för ett certifierat hus ligger cirka 30 procent högre jämfört med ett utan, något som gott och väl uppväger de högre byggkostnaderna.
 
5 Modern vattenkraft

Gamla vattenkraftverk utan moderna miljötillstånd behöver prövas på nytt, annars lever inte Sverige upp till EU:s vattendirektiv. Ett av jurister applåderat förslag till hur det ska kunna ske i praktiken lämnades av utredaren Henrik Löv förra året. Nu är det upp till bevis – vågar nya regeringen gå till handling?

6 Kemikalier under lupp
Dricksvattnet ska utredas, bisfenolreglering väntas i EU under året och i maj kommer nya efterlängtade upphandlingskriterier för en giftfri förskola. Får irriterade EU-miljöministrar något gehör från EU-kommissionen om att hormonstörande ämnen måste regleras hårdare?
 
7 Decemberöverenskommelsen

I december kom sex partier överens om att göra det lättare för minoritetsregeringar att styra riket och få fram sitt budgetförslag. Nu är frågan hur mycket och vilken slags miljöpolitik de rödgröna partierna kan stoppa in i vårbudgeten 2015? Miljödepartementet menar att det fortfarande finns handlingskraft och att man är inställd på att fatta beslut om såväl propositioner, förordningar, nya utredningar, utnämningar och att driva de internationella frågorna. Men om det räcker för att behålla ångan uppe är en annan fråga.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.