Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är skogen som skövlas snabbast i världen

Publicerad: 10 februari 2012, 08:27

På bara 25 år har skogstäcket halverats


Ämnen i artikeln:

RegnskogWWF

Det är SR Vetenskap som i dag berättar att det är den indonesiska ön Sumatra som är den värst drabbade platsen när det gäller takten på skogsskövlingen. Här pågår just nu världens snabbaste avskogning och på bara 25 år har hälften av skogstäcket försvunnit.

Sumatra är ett av världens artrikaste tropiska regnskogsområden. Men i och med att skogen försvinner har allt fler arter blivit akut utrotningshotade. Enligt SR Vetenskap flyttades Sumatraelefanten nyligen upp till den högsta hotklassen på Internationella naturvårdsunionens (IUCN) rödlista, där tigern, noshörningen och orangutangen, som också lever på Sumatra, redan befinner sig.

Vad som ligger bakom avskogningen är framför allt de enorma oljepalmsplantagerna som i snabb takt breder ut sig runt om i Sydostasien. Indonesien och Malaysia är de två länder som står för den största produktionen av palmolja i världen.
– Sumatra ett av de områden som drabbats hårdast i Asien av oljepalmsplantager, säger Olle Forshed, tropikansvarig på svenska WWF till SR Vetenskap.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

RegnskogWWF

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.