Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är skogens värdefulla arter

Publicerad: 23 maj 2019, 08:11

Johan Nitare har skrivit en bok om skogens signalarter, rödlistade arter och lagskyddade arter.

För den som är frälst på kärlväxter, mossor, lavar och svampar finns en ny skogsbibel utgiven av Skogsstyrelsen.


Skyddsvärd skog – Naturvårdsarter och andra kriterier för naturvärdesbedömning heter den nya luntan där 600 arter i skogen presenteras. Naturvårdsarter är ett sammanfattande begrepp för signalarter, rödlistade arter och lagskyddade arter.

Boken är skriven av Johan Nitare, ekolog vid Skogsstyrelsen och en av dem som skapade och definierade begreppet nyckelbiotoper på 1990-talet.
”Min förhoppning är att boken ska underlätta naturvårdsarbetet och successivt ge fördjupad kunskap om våra naturvårdsarter och vad de kan berätta. Men också att den ska vara en inspirationskälla, ögonöppnare och berika tiden i skogen för alla som är intresserade och rör sig där”, säger han i en kommentar.

Boken är på 600 sidor och innehåller drygt 800 bilder, som kan användas som praktiska verktyg och indikatorer på skyddsvärd skog. I boken finns även beskrivningar av olika biotoper och deras behov av skötsel.

Den tidigare versionen av den här boken kom ut år 2000. Den har sålts i 10 000 exemplar. Den nya boken är en kraftig ombearbetning och vidareutveckling.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.