Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är skogshotet mot den svenska vindkraften

Publicerad: 28 mars 2012, 06:59

Måste certifierat skogsbruk och vindkraft ställas mot varandra? M-Teknik har pratat med Svenska FSC om synen på vindkraftsetableringar.

Ämnen i artikeln:

VindkraftCleantechVindenergiSkogsbrukSvensk VindenergiGreentechFsc

För ett par veckor sedan kom nyheten att FSC kan komma att omvärdera sin syn på vindkraftsetableringar i certifierad skog. I ett nytt tolkningsförslag på remiss definieras dessa som omvandling av skogen. Det är idag inte tillåtet på FSC-certifierad mark.

Förslaget har väckt stor uppmärksamhet, inte minst bland de stora skogsbolagen som har FSC-certifierad skog, men samtidigt vill satsa stort på vindkraft i skogen. Och det är just det växande intresset för att etablera vindkraft inom det svenska skogsbruket som har väckt frågan.

– Ett av företagen som utfärdar certifieringar vände sig till FSC och bad om ett förtydligande. Och eftersom flera intressenter har ställt frågan om vindkraftsetableringar är förenliga med certifikatet så har det uppstått en diskussion, säger My Laurell, kommunikationsansvarig på Svenska FSC.

Svenska FSC:s standardkommitté har tagit upp frågan för analys, men kan bara ge förslag och ta fram bakgrundsmaterial till den internationella organisationen, som kommer att fatta beslutet.

Foto: Vindkraft Norr

Om förslaget går igenom, och organisationen börjar betrakta vindkraftsetableringar som omvandling av skogsmark, så finns det ändå undantag som gör att en omvandlad skog kan certifieras, men då måste tre speciella villkor uppfyllas.

För det första måste det röra sig om en liten andel av skogsbruksenheten – högst fem procent av den aktuella ytan. För det andra får det inte röra sig om områden med höga bevarandevärden. Dessutom måste man kunna visa att omvandlingen långsiktigt tillför nya och betydande bevarandevärden.

– FSC ser absolut fördelarna med vindkraft, men även om den generellt sett är bra för miljön så betyder det inte att den bidrar till bevarandevärden i själva skogen, förklarar My Laurell.

En eventuell lösning på problemet är att ge skogsägarna möjlighet att ansöka om uteslutning från skogsbrukscertifikatet för just det område där det byggs vindkraft. Men även då finns det ett antal regler som måste uppfyllas.

– Även med ett besked från internationella FSC kommer det att finnas behov av tolkningar. Och då är det i slutändan upp till certifieringsföretagen, som ska tillämpa vägledning och eventuellt denna policy.

Annika Helker Lundström, vd på branschorganisationen Svensk Vindenergi, är övertygad om att det går att hitta lösningar.

– Både förnybar el och FSC-certifierad skog har mycket positivt med sig, och det blir olyckligt om man tvingas ställa dem mot varandra. Avsikten med förslaget är knappast att slå ut vindkraften, så jag tror att det kommer finnas lösningar där vi kan hitta en fungerande samexistens. Det är viktigt att det centrala beslutet blir positivt och tydligt, så att det inte blir godtyckliga tolkningar, säger Annika Helker Lundström.

Internationella FSC tar emot synpunkter fram till den 10 april, och kommer först därefter att fatta ett beslut i frågan.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev