Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Här är sluttexten till Rio+20

Publicerad: 20 juni 2012, 07:32

Här kan du läsa samtliga 282 punkter i det slutdokument som världens beslutsfattare förväntas skriva under på Rio+20 inom kort. Men kritiken mot texten är massiv.


The Guardian har publicerat en kopia av det slutdokument som tagits fram under förarbete för toppmötet Rio+20. Inom bara några timmar väntas världens beslutsfattare på plats skriva på avtalet.

Kritiken mot dokumentet är redan omfattande. Många menar att texten är urvattnad och att de flesta punkter handlar om att man erkänner problem snarare än löften om konkret handling för att lösa problemen. Den hårdaste kritiken kommer från miljörörelsen som uttrycker stor besvikelse över att dokumentet inte innehåller några löften om åtaganden, tidsplaner för förändring eller andra mål för hållbar utveckling.

WWF skriver idag att texten är ett kollossalt misslyckande och Greenpeace uppger att de är så besvikna över textförslaget att de nu ändrar strategi och uppmanar till aktioner och civil olydnad i Rio. Också Naturskyddsföreningen sågar resultatet vid fotknölarna.
– Världen brinner men regeringarna riskerar nu att misslyckas att enas om de åtgärder som alla vet behövs för att bekämpa fattigdomen och miljöproblemen. Förhandlingsresultatet är fullt av intetsägande skrivningar, med hängslen och livremmar till alla som vill skjuta åtgärder på morgondagen. Jag är oerhört besviken så här långt, säger vice ordförande Johanna Sandahl.

Läs hela Guardians kopia av slutdokumentet här.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.