Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är Stockholms giftigaste områden

Publicerad: 2 november 2010, 09:34

Nu kommer länsstyrelsens lista över de mest prioriterade förorenade områdena i Stockholmstrakten. Enligt länsstyrelsen finns platser med akuta risker som allmänheten bör hålla sig bort från.


Enligt länsstyrelsen i Stockholm finns det 8117 kända områden med förorenad mark i länet. Nu har man kartlagt områden där det olika verksamheter lämnat efter sig föroreningar i form av olja, tjära, lösningsmedel och annat. Många av områdena ligger nära tät bebyggelse och bara ett fåtal är sanerade.
– Det finns ingen fullständig kunskap om var det tidigare funnits verksamhet som kan ha förorenat mark. Men vår kunskap ökar allt eftersom inventeringen av våra miljöfarliga branscher löper på, säger Birgitta Swahn som är samordnare för Länsstyrelsens arbete med förorenade områden.

Birgitta Swahn berättar också att behovet av efterbehandling av förorenade områden i regionen ökar. Förutom miljö- och hälsoskäl bidrar också det höga exploateringstrycket och efterfrågan på bostäder.
– Många av områdena ligger centralt och i nära anslutning till tät bebyggelse. De industriområden som uppstod när man på 1870-talet för flyttade ut farliga verksamheter ur stadsmiljön är idag de som ligger i de ekonomiskt sett mest attraktiva lägena för exploatering.

En del områden är värre förorenade än andra. Länsstyrelsen nämner till exempel Sjöbergs varvi i Botkyrka och Igelstatomten i Södertälje som hälsovådliga och där råder man allmänheten till att hålla sig borta.

Här finns länets högst prioriterade förorenade områden:

- Nynäs Refining i Nynäshamn (oljeraffinaderi)
- Gasverkstomten i Hjorthagen (gasverk)
- Beckholmen på Djurgården (varv och kemisk industri)
- Igelstatomten i Södertälje (träimpregnering)
- Lövstaområdet i Hässelby (avfallshantering)
- Hallsta pappersbruk i Norrtälje (massa- och appersindustri)
- Sjöbergs varv i Botkyrka (varv och träimpregnering)
- Kvarnholmen (Gäddviken) i Nacka (kemisk industri, oljedepå)
- Varvet på Muskö (varv)
- Södertälje kanal i Södertälje (bekämpningsmedel, läkemedelsindustri)

Källa: Länsstyrelsen Stockholm.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.