Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är största miljöskandalen i Almedalen

Publicerad: 3 juli 2014, 19:36

Ingen pratar om elefanten i rummet. Inte ens miljöpartiet.


Ämnen i artikeln:

Kina

– Om vi ska rädda världen så är Kina det enda som betyder någonting, det spelar ingen roll om vi går ner till noll koldioxidutsläpp i Europa och USA, Kinas ökning kommer äta upp det.

Det säger OIa Wong, miljöprisad journalist och mångårig Kinakorrespondent.

– Den största skandalen i Almedalen är att inget politiskt parti överhuvudtaget har nämnt Kina och nämnt frågan om hur vi ska hantera miljöutmaningen från Kina. Det är det totala sveket från politikerna mot mänskligheten, och även mot Sveriges framtid, säger Ola Wong, som efter att ha fått astma av Pekings dåliga luft nu har återvänt till Sverige och gett ut boken Pekingsyndromet.

Omfattningen av Kinas miljöproblem kan vara svår att greppa.

– En medelkines släpper idag ut mer koldioxid än en medelsvensk. På tre år förbrukar Kina lika mycket betong som hela USA under hela 1900-talet. Vi pratar om ett land där över 30 procent av vattnet inte är lämpligt för mänsklig beröring, säger Ola Wong.

Enligt OIa Wong är lösningarna förknippade med politiska reformer. Bakom Sveriges och Danmarks miljöframgångar finns ”flummiga” rörelser och obekväma personer. Om Björn Gillberg varit kines hade han suttit fängslad, tror Ola Wong, som anser att omvärlden måste engagera sig i Kinas problem.

– Det finns så många människor som har hjärnor, som forskar, om Kina. Men det finns ingen som pratar om elefanten i rummet, det som betyder allt. Man kan inte bara prata om ett globalt klimatavtal, diskussionen måste också handla om hur vi kan påverka Kina, annars blir det meningslöst, säger Ola Wong, som till exempel vill se diskussioner om en global koldioxidskatt.

I sin bok visar han att det faktiskt går att påverka Kina med diskussioner och lobbying. Ett exempel är att Kina numera tillåter kosmetika som inte testats på djur, delvis på grund av lobbying från den internationella djurrättsorganisationen Peta. Det finns också oväntade ljuspunkter, som att Kinas nedslag mot korruption fått positiv effekt för utrotningshotade hajarter, då gåvor i form av den dyra hajfenssoppan förbjudits.

Ola Wong sitter inte på svaren, men han saknar själva frågan.

– Vi måste börja diskutera Kina och hitta nya sätt att påverka Kina. Det är viktigt att vara ett föredöme, men om du bara tänker på Sverige kommer du inte att rädda världen.

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

Kina

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.