tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är Stureplanskrogarnas nya hållbarhetschef

Publicerad: 4 september 2017, 05:42

Svenska Brasserier äger Stockholmskrogar som Sturehof, Riche, Teatergrillen och Brillo. Nu satsar man på att bli Nordens mest hållbara restaurangkoncern och därför har man anställt 28-åriga Fanny Sturén som koncernens första hållbarhetschef.


Fanny Sturén som tillträdde som hållbarhetschef i augusti har jobbat som projektledare på Svenska Brasserier sedan förra året.
– Innan det bodde jag i New York i 6 år och läste ”food studies” på en skola som heter New School. Det var ett nytt program och det var intressant för man fick välja väldigt många kurser själv. Jag läste allt från ekonomi till fysik relaterad till miljö. Lärarna var inte heltidslärare utan jobbade med det som de utbildade i. Det gjorde att man fick insyn i alla delar av branschen, berättar Fanny Sturén för Aktuell Hållbarhet.

Det första hon kommer att göra på sitt nya jobb är att definiera vad hållbarhet betyder för Svenska Brasserier.
– Det kommer jag att göra tillsammans med ledningsgruppen, med personal och styrelsen och kanske även med gäster om man hittar något bra sätt att integrera dem. Utgångspunkten är förstås att vi ska lämna så lite avtryck som möjligt på miljön så att alla våra gäster och all vår personal känner sig okej med att lämna över våra verksamheter till nästa generation. Inom vissa områden gör vi redan ganska mycket, bland annat inköp. Vi köper all vår fisk från fiskare och förbereder den själva. Vi har biogas på alla våra restauranger istället för stadsgas. Men jag vill att vi också ska vara med och producera gasen, för som det ser ut är vi inte särskilt bra på matavfall. Där kan vi bli mycket bättre.

Social hållbarhet är en annan fråga som ligger Fanny Sturén varmt om hjärtat.
– Jag är väldigt intresserad av personalfrågor. Jag tycker att företag måste ta ett ansvar för det politiska klimatet som råder i Sverige just nu. Vi måste se till att människor integreras och att den svenska befolkningssammansättningen speglas på våra restauranger, både bland personal och gäster. Vi måste kunna integrera alla kulturer och alla typer av bakgrunder hos oss. Restaurangbranschen har nog alltid varit ganska bra på det eftersom tröskeln för att börja jobba på restaurang är ganska låg. Men för mig är det också viktigt att folk som kommit in hos oss kan jobba sig uppåt och styrkas i vår organisation, säger Fanny Sturén.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev