Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är supervalårets viktigaste datum

Publicerad: 30 december 2013, 05:00

Med val till både EU-parlamentet och riksdagen blir 2014 ett politiskt år utöver det vanliga. Inte minst miljöpolitiskt. Miljöaktuellt pekar ut det kommande årets viktigaste datum.


Januari

- Reform av EU:s utsläppshandelssystem (EU ETS). EU planerar att revidera direktivet för klimathandel och flytta fram försäljningen av 900 miljoner utsläppsrätter och kommer kanske att hinna ta ställning till förslag på strukturella reformer före parlamentsvalet.

Februari

- Nya huvudförhandlingar i mark- och miljödomnstolen om Nordkalks kalktäkt i Bunge på Gotland.

Mars

- CCAC-möte om sot och metan. Parterna i den svenskinitierade koalitionen mot kortlivade klimatpåverkande växthusgaser håller sitt första arbetsmöte 5 till 6 mars. Då startar ett industrisamarbete för att stoppa metanutsläpp från olje- och gasindustrin och för att hitta finansiering av åtgärder för att minska sotutsläppen. Ett ministermöte planeras att hållas i Geneve i maj tillsammans med WHO.
- IPCC-rapporter del II. Forskarpanelen IPCC kommer att publicera sina mera praktiskt inriktade rapporter under 2014. Del två, ”Arbetsgrupp 2: Effekter, anpassning och sårbarhet”, färdigställs i 25 till 29 mars 2014 i Yokohama.

April

- IPCC-rapporter del III. Den tredje delen av IPCC-rapporten, ”Arbetsgrupp 3: Åtgärder för att begränsa klimatets förändring och utsläppen” färdigställs den 7 till 11 april 2014 i Tyskland. En syntesrapport släpps i Köpenhamn i slutet av oktober 2014.

Maj

- European Cleantech Forum 2014. Energimyndigheten står värd för en internationell miljöteknikkonferens som anordnas i Stockholm mellan den 19 och 21 maj. Tanken är att den ska locka investerare och visa upp företag med innovationer inom miljöteknikområdet.
- EU:s parlamentsval 22 till 25 maj blir extremt viktigt ur ett miljöperspektiv. Dels för att miljöfrågorna är fortsatt starka i parlamentet, dels för att parlamentet får allt mer att säga till om.

Juni

- Miljömålsberedningen överlämnar slutbetänkande om långsiktigt hållbar markanvändning
- Vinnova ska till den 30 juni utse en eller flera vinnare i den särskilda tävling om innovationsupphandling som regeringen finansierar och som är tänkt att stimulera ny miljöteknik.
- Politikerveckan startar den 30 juni och pågår till den 6 juli. Seminarierna i Almedalen lär bli mer populära och välbesökta än någonsin detta supervalår.

Juli

- Den 1 juli blir Miljöstyrningsrådet en del av Konkurrensverket.

September

- Riksdags-, landstings- och kommunalvalen den 14 september blir självklart helt avgörande för det fortsatta miljöarbetet. Till skillnad från valet för fyra år sedan står denna gång inte två tydliga regeringsalternativ mot varandra.  Kanske kan till och med blocken luckras upp.

Oktober

- Nagoya-möte i Sydkorea.  Ett vetenskapligt och tekniskt möte inom CBD, konventionen om biologisk mångfald, kommer att hållas i Sydkorea i oktober. Målet är att sätta stopp för utarmningen av den biologiska mångfalden. Mötet blir en uppföljning till det framgångriska FN-mötet i Nagoya i Japan 2010 som lade fram en strategisk plan för åren 2011 till 2020.

December

- Cop 20, klimattoppmöte i Peru. FN:s klimatförhandlingar kommer att hållas i Peru mellan den 3 och 14 december. Mötet blir en förberedelse inför det stora Cop 21-mötet i Paris 2015, då Kyoto-protokollet II är tänkt att sjösättas.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.