Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är Svenskt näringslivs attack på miljöbalken

Publicerad: 20 maj 2010, 11:06

Svenskt näringslivs kritiserar miljöbalken i raljant ton i en ny rapport genom att ta upp absurda och tokiga domslut. Miljöbalken är godtycklig och används för att trycka åt ovänner, anser arbetsgivarorganisationen.

Ämnen i artikeln:

JuridikMiljöbalkenSvenskt Näringsliv

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


I Svenskt näringslivs nya rapport "Är barn ett hot mot miljön – Åtta exempel på en miljöbalk utan gränser" levereras hård kritik mot den svenska miljöbalken. Enligt rapportförfattaren Nicklas Skår är miljöbalken ett område där tjänstemännen vid landets miljödomstolar, miljöprövningsdelegationer, länsstyrelser och andra myndigheter lägger "sina pannor i djupa veck för att försöka pressa in än det ena, än det andra". Han skriver bland annat att lagen "används som ett verktyg för att trycka åt ovänner".

Nicklas Skår skriver att han hittat "hårresande" exempel på hur miljöbalken drabbar privatpersoner och företag. Korfattat konstaterar Nicklas Skår att miljöbalken och dess användning präglas av rättsosäkerhet, slöseri med resurser och oförmåga hos det offentliga att prioritera. Miljöaktuellt ringde upp rapportförfattaren för att fråga vad han egenligen menade.

Ok, vi fattar att du inte gillar miljöbalken. Vilka är de allvarligaste bristerna enligt dig?
– De allvarligaste problemen är att miljöbalken inte har några avgränsningar och att den går att tillämpa på vad som helst. Det leder till godtycklighet och gör lagen svår att förutsäga. Dessutom bidrar den till slöseri med resurser.

Är det inte bra att Sverige har en relativt hård miljölagstiftning?
– Vi ska ha en effektiv lagstiftning. Gärna hårda krav, men miljöbalken ska inte locka till felprioriteringar. Om man hela tiden tiottar på fel saker blir miljöbalken en papperstiger.
– De företag vi representerar är sällan kritiska till hårda miljökrav, däremot gillar man inte oförutsägbarhet.

Du radar upp en rad hårresande exempel, men sådana kan man väl ju hitta inom all lagstiftning? Är miljöbalken verkligen värre?
– Jag tycker att miljöbalken är värre. Den enda som kan mäta sig med den är skattelagstiftningen. Det som är gemensamt för dem är att de driver resurser åt fel håll.

Om nu miljöbalken är så dålig, hur bör svensk miljölagstiftning utformas om Svenskt näringsliv får bestämma?

– Vi arbetar just nu med ett förslag på stora förändringar som vi ska lämna till den nya miljöministern i höst.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev