Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är Sveriges första solbilspool

Publicerad: 19 mars 2012, 11:30

En elbilspool där bilarna laddas med egen solenergi. Nu kan Helsingborgsborna köra klimatsmart utan någon egen investering.

Ämnen i artikeln:

ElbilarCleantechHållbara TransporterSolenergiGreentech

Vad sägs om tillgång till en ny elbil för endast 62 kronor i månaden? En elbil som går att boka på nätet och dessutom drivs på egenproducerad solenergi? Låter nästan för bra för att vara sant, men nu öppnar Elbilspoolen i Helsingborg – och därmed blir staden landets första att erbjuda solcellsladdade poolbilar för allmänheten.

Elbilspoolen är ett samarbetsprojekt mellan Öresundskraft och Move About, och ingår i elbilsprojektet Nordic Electric Avenue, delfinansierat av Nordiska Ministerrådets Energi- och transportprogram.

Det ordinarie medlemskapet i bilpoolen är 124 kronor i månaden, men stundenter och Öresundskrafts kunder som köper miljömärkt el betalar bara halva den summan. Utöver månadsavgiften betalar medlemmarna endast för den tid de använder en bil, och det finns inga kilometer- eller bokningsavgifter. En privatperson betalar till exempel 59 kronor för en timme mellan klockan 17 och 23, eller 499 kronor för en hel helg.

I elbilspoolen ingår sex stycken Nissan Leaf, och bilarna har en egen parkeringsplats vid The Tivoli. Där finns även ett solcellstak som producerar 5 000 kilowattimmar per år – tillräckligt för att tre bilar ska kunna köra 1 000 mil var på ett år.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev